Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
4000 зрелостници се стягат за матури във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:22 / 13.04.2013Коментари ()1021
Близо 4000 зрелостници са подали заявления за матури във Варна, съобщи за chernomore.bg Антоанета Хинева, началник на Регионалния инспекторат по образованието. Най-голям интерес има към изпита по английски език. 864 дванайсетокласници са подали заявление за този предмет. География и икономика, философски цикъл и биология и здравно образование са другите предмети, към които са се ориентирали най-много от зрелостниците. Близо 300 души са записали вторият им задължителен изпит да е по математика. Най-малко подадени заявления има за италиански език. Това е съвсем логично, тъй като и броят на учениците във Варна, изучаващи този предмет, е много малък, каза още Хинева. Едва 25 ученици са подали заявление за трета матура, която е по желание.

На национално ниво заявления за ДЗИ са подали 62 012 ученици. 523-ма са решили да се явят и на допълнителен изпит по желание. Най-голям интерес има към географията и икономиката. На изпит по този предмет ще се явят 20 259 зрелостници. Следват ги 13 649 дванайсетокласници, които са подали заявление за изпит по биология и здравно образование. Третият най-желан предмет е английският език. 11 925 зрелостници ще положат изпит по него. Най-малко кандидати има отново за италиански език - едва 117.

Задължителните държавни зрелостни изпити са два - по български език и литература и по предмет по избор. За втората матура учениците избират между предметите математика, чужд език, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда.

Тази година изпитът по български език и литература е на 21 май, а вторият задължителен е на 23 май. По свое желание зрелостниците могат да положат и допълнителен ДЗИ по предмет по избор. Изпитите по желание ще се проведат на 27, 28 и 29 май.

Изпитите са писмени и с времетраене 4 астрономически часа. Работите са анонимни. Учебното съдържание е от задължителната училищна подготовка.

Форматът включва тест с въпроси с избираем и с кратък свободен отговор. Зрелостниците ще създават текст по български език и литература, чужд език, история, география и философия. Изпитът по математика ще представлява решаване на задачи. Максималният брой точки, който може да получи една работа, е 100.



https://www.varna24.bg/novini/varna/4000-zrelostnici-se-styagat-za-maturi-vuv-Varna-427059
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.