Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ще заоблят формата на камионите, които се движат по пътищата на ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 15.04.2013Коментари ()829
© Varna24.bg
Тежкотоварните камиони, които се движат на територията на Европейския съюз, трябва да имат по-заоблена форма, за да се намали разходът им на гориво и да се подобри сигурността на пътищата. Това смята Европейската комисия в свой проект представен в Брюксел днес, съобщава АФП.

Еврокомисията смята, че проектът ще позволи икономисването на средно 5 000 евро годишно в гориво, за камиони, които изминават по 100 000 км и ще намали вредните емисии със 7 до 10 на сто.

Още повече, според Брюксел, промяната на формата на шофьорските кабини ще спаси живота на между 300 и 500 велосипедисти и пешеходци, които стават всяка година жертва на пътни инциденти с тежкотоварни машини.

"Тухлата е най-малко аеродинамичния предмет, който можем да си представим и следователно ще подобрим формата на камионите, които се движат по нашите пътища", казва европейския комисар по въпросите на транспорт Сийм Калас, в комюникето на ЕК.

Новите предложения трябва да бъдат ратифицирани от държавите-членки и от Европейския парламент, което може да отнеме до 18 месеца, припомнят международните наблюдатели. Самият процес може да бъде забавен допълнително и от т.нар. "пътно лоби" и производителите.

Източник: btv


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Shte-zaoblyat-formata-na-kamionite-koito-se-dvizhat-po-putishtata-na-ES-427368
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.