Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Далкия": Варненци плащат два пъти по-малко за топло спрямо тока
Автор: Екип Varna24.bg 13:18 / 18.04.2013Коментари ()815
©
На специална пресконференция, организирана от "Далкия Варна" ЕАД, ръководството на компанията потвърди конкурентоспособността на централизираното топлоснабдяване в морската столица и добрите перспективи пред дружеството.

Официални домакини на събитието бяха Тодор Николов, изпълнителен директор на дружеството, Стив Льомоан, ръководител отдел Продажби, Иван Стоилов, ръководител Клиенти и развитие и Александър Неделчев, мениджър Институционални връзки.

Официални гости бяха Евгени Дянков, зам.-кмет на район "Младост", Сашо Димитров, зам.-кмет на район "В. Варненчик" и представители на Община Варна.

В началото на пресконференцията се засегнаха основни въпроси, свързани кризата в българската енергетика. Според Тодор Николов, изпълнителен директор на "Далкия Варна", проблемите в сектора не произтичат от цената на енергията, а по-скоро от факта, че доходите на българските домакинства са недостатъчни да покриват тези разходите.

"Разполагаме с най-ниската цена на електрическата и топлинна енергия за битовите потребители в ЕС, но спрямо доходите това не е така", коментира той. В този контекст, всеки потребител трябва да прецени кой начини за отопление е най-изгоден за неговите нужди и възможности. "Все повече хора ползват услугите на "Далкия Варна", тъй като нашата цена във Варна е два пъти по-ниска от тази на електрическата енергия", категоричен е г-н Николов.

Благодарение на спирането на ръста на цените на природния газ и прилагането на успешна политика за управление на дружеството, общото намаление на цената на топлинната енергия за период от една година е над 20%, което създава високо ниво на конкурентоспособност на енергията от "Далкия Варна".

Тодор Николов се спря и на съществуващия модел на ценообразуване, който не стимулира достатъчно прилагането на мерки за ефективност за топлофикационните дружества и реализацията на инвестиции.

"Ако желаем да предоставим още по-качествени услуги и нашите клиентите да разполагат с един разбираем и прозрачен за тях модел на ценообразуване, необходимо е да вървим към нов модел на регулиране и ценообразуване", завърши той.

От "Далкия Варна" напомниха, че клиентите са в центъра на тяхната стратегия и за това те не са преживяли подобна криза като в столицата, свързана със сметките за топлоенергия. От години дружеството печели нови клиенти и повишава тяхната удовлетвореност, благодарение на въвеждането на политики за прозрачност и качество на услугата. Сред тях е 100% месечно отчитане и фактуриране на топлинната енергия, базирано върху реалното потребление; стимулиране на лоялните клиенти чрез промоционални цени за БГВ, за колективно плащане и т.н.; специално отношение към всеки клиент, благодарение на Центъра за клиенти, безплатна гореща линия, реакция на сигнали до 2 ч. след получаването им, прилагане на стандарти ISO 9001:2008; отношение към проблеми по вътрешните инсталации, редовно участие в общите събрания; оптимизиране работата на инсталациите в училищата за по-голям комфорт за децата и икономии на енергия; кампании за градоустройство и социална отговорност.

Иван Стоилов, ръководител Kлиенти, топлопреносна мрежа и развитие, представи резултатите от двата пилотни проекта на компанията - инсталирането на първите във Варна хоризонтални отоплителни инсталации (ХВОИ) в панелни блокове и смяната на щранговете за битово гореща вода (БГВ). Първата ХВОИ бе изградена в района на кв. "Младост" и бе пусната в експлоатация през месец декември 2012 г. Втората бе изградена в района на кв. "Кайсиева градина" и бе въведена в експлоатация през месец март 2013 г.

Ползите за клиентите от действащите ХВОИ се изразяват в индивидуални договори с Далкия, индивидуални апартаментни топломери отчитащи консумацията на отделния апартамент и драстично намаление на енергията от сградната инсталация до под 5% от общата енергия.

"С тези проекти доказахме на практика, че е възможно изграждане на такива инсталации в стари панелни блокове, при минимални инвестиции. Смятаме, че с подкрепата на еврофондове и на държавата е напълно възможно мащабна подмяна на старите инсталации и замяната им с нови ХВОИ, като това следва да бъде и задължителна част от обновяването на панелните сгради" заяви Иван Стоилов.

Освен за отоплението "Далкия Варна" предлага на своите клиенти и подкрепа за подмяната на вертикалните щрангове (тръби) за БГВ с нови, топлоизолирани щрангове. Всяка сграда в топлофицирания район, която подмени щранговете си ще получи обратно 100% инвестираните средства за подмяната, като безплатна топла вода за период от 6 месеца. "Насърчавайки енергийно ефективното ползване на топла вода, очакваме до 20% по-ниските разходи за клиентите за използваната БГВ" добави Иван Стоилов.

Ползвайки дългогодишния си международен опит "Далкия Варна" планира да предложи на клиентите си правото да избират начина на плащане. Освен чрез уредите за дялово разпределение ще имат възможност при 100% желание на етажната собственост да изберат и фиксирана месечна цена на квадратен метър, като заплатят по-ниската сума от двете. "Така ще задоволим нуждите на тези наши клиенти, които желаят повече предвидимост и прозрачност" заяви Стив Льомоан.

На пресконференцията бе обявен и краят на отоплителния сезон 2012-2013. Преминаването в т.нар. летен режим на регулаторите на абонатните станции ще се извърши в периода от 18 до 22 април, след което топлоснабдяването ще покрива само нуждите за битово горещо водоснабдяване. От дружеството напомнят за възможност клиентите, пожелали да използват отопление извън официалния отоплителен сезон, да получат 20% отстъпка от общата фактурирана сума за отопление.

Търговският ръководител на Далкия в България подчерта как Далкия би могла да работи рамо до рамо с община Варна. "Чрез предоставянето на услуги, които правят обществените сгради по-приветливи и удобни, а обслужването по-ефективно, нашето участие има съществена роля в превръщането на града в приятно място за живеене" коментира Стив Льомоан.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Dalkiya-Varnenci-plashtat-dva-puti-po-malko-za-toplo-spryamo-toka-428001
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.