Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варна е от първите градове у нас с воден мастерплан
Автор: Екип Varna24.bg 17:18 / 18.04.2013Коментари ()877
Варна е един от първите български градове, които вече имат готов план за управление на водите, наричан също и воден мастерплан. Заедно с това, общината вече е готова с проектите на общо 16 важни обекта за водопреносната и канализационна система на града и така застава буквално на стартовата линия за усвояването на европейски средства в тази сфера, като техният реален размер може да достигне до 500 млн. лв. Да се постигне тази готовност, са били необходими 5 години, обясниха специалистите, работели за нея в рамките на най-големия европроект за техническа помощ в това направление по оперативна програма "Околна среда".

За изготвянето на водния мастерплан на Варна и на 16-те конкретни проекта са похарчени над 9 млн. лв., като само 1,8 млн. от тях са от национално финансиране, а останалите са отпуснати от Кохезионния фонд на ЕС.

Приоритетните ВиК обекти, за които община Варна вече разполага с проекти, са четири. Това е изграждането на нов колектор за дъждовни и битови отпадъчни води за района около ул. "Битоля" и "Пирин", друго подобно съоръжение за Галата и "Аспарухово", както и ремонтът на трети колектор на кръстовището на бул. "Република" и "Вл. Варненчик". Отделен приоритет е и рехабилитацията и реконструкцията на канализационните мрежи в централната градска част, което от години се смята за най-сериозния проблем във водната система на Варна.

Водният мастерплан на Варна пък очаква окончателното си одобрение от ЕК, след което трябва да бъдат окончателно платени парите за изработката му. Той е в пълна хармония с всички актуални стратегически документи за развитието на града, включително и с общия устройствен план, увериха специалистите, работели по създаването му.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-e-ot-purvite-gradove-u-nas-s-voden-masterplan-428075
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.