Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци искат държавата да съдейства на кап. Собаджиев в Панама
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 23.04.2013Коментари ()906
© Maritime.bg
Варненци изпратиха отворено писмо до президента и премиера на страната с искане за взимане на мерки от държавата за справедлив процес и действия за освобождаването на капитан Светлозар Собаджиев, задържан в затвора "Ла Хоя", Панама през май 2011 г. Ето и тяхното писмо:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,


На 18 април 2013 г. представители на протестиращите неформални групи, сдружения и неправителствени организации в гр. Варна се обединихме около идеята да се обърнем с Отворено писмо към Вас. Призоваваме Ви да предприемете необходимите спешни мерки за осигуряване на държавна подкрепа и помощ, за протичането на справедлив процес, както и последващи действия за освобождаването на българския гражданин - капитан Собаджиев, който от месец март 2011 година се намира в затвора "Ла Хоя", Панама.


Светлозар Собаджиев е арестуван след като на кораба, на който е капитан, са намерени 150 кг кокаин. До момента към него не е повдигнато обвинение и няма влязла в сила присъда. Материали по казуса има в печатните и електронните медии. Делото ще се разглежда на 28 май 2013 година в гр. Колон, от 11:00 часа местно време.


Според нас е необходимо и настояваме да се предприемат спешни мерки, поради бавното придвижване на делата. За справедливото протичане на делото е наложително да се осигури присъствието на независим експерт и искането за това да се направи на място, от официален представител на Република България. Семейството не е в състояние да се справи с това. Никой български гражданин в чужбина не е застрахован от съдбата на капитана (помним случая с медиците ни в Либия). Известни са много примери за български граждани изпаднали в невъзможност да ползват правна помощ извън пределите на родината по ред причини.
С това писмо Ви предлагаме следното: Вие, г-н Президент, като държавен глава, да учредите държавен фонд за подпомагане на български граждани зад граница, изпаднали в невъзможност да отстояват правата си и да се завърнат в България. Финансирането на фонда би могло да бъде чрез процент от държавната субсидия на партиите /дарен от тях/, дарения от бизнес организациите, от частни лица чрез ведомост и др. законни начини. Тези дарения да бъдат признати за благотворителност и да се третират с данъчни облекчения. По този начин правната помощ за български граждани в чужбина ще бъде гарантирана и ще покажете на света, че всеки български гражданин има и се ползва с гарантираните му от Конституцията на Р България граждански права и може да се гордее, че е българин, независимо къде се намира. Припомняме Ви, че гръцките граждани, арестувани по подобен казус на капитан Собаджиев, с доказана вина отдавна са преместени в по-добър затвор, въпреки острата политическа, социална и икономическа криза в Гърция.


Арестуваните по аналогичен случай хърватски граждани имат осигурен адвокат от Хърватска, а нашият съгражданин все още е без никаква правна защита и е принуден да съжителства с т.н. криминален контингент в унизително мизерни условия.
Не допускайте трета година един достоен българин да гние в един от най-лошите затвори в света.


Средства за физическото оцеляването на капитана и за правна помощ събират: БАМК (БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МОРСКИТЕ КАПИТАНИ) И CESMA (ЕВРОПЕЙСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА МОРСКИТЕ КАПИТАНИ), групата "Свобода за капитан Собаджиев" в социалната мрежа. Открита е SMS дарителска кампания. Ние, протестиращите от Варна, също набираме средства за каузата.

Уважаеми господа, убедени сме, че заедно ще постигнем много, но дипломацията е Ваша отговорност, макар и за кратки срокове.

От името на протестиращите във Варна обединения, сдружения, неформални групи, неправителствени организации, граждани.




Още по темата: общо новини по темата: 30
22.12.2015 »
05.11.2015 »
07.09.2015 »
23.06.2015 »
08.04.2015 »
14.01.2015 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Varnenci-iskat-durzhavata-da-sudeistva-na-kap-Sobadzhiev-v-Panama-428830
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.