Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
FT: Селското стопанство в България се възстановява
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 27.04.2013Коментари ()671
© Varna24.bg
Селскостопанският сектор в България се развива в положителна посока, пише Financial Times. Експортно ориентираната агроиндустрия в страната се оказва правилният път, а малките ферми имат възможност да изнасят качествена продукция в чужбина.

Все още обаче предстои българското земеделие да постигне максималния си потенциал, пречка за което са нанесените вреди от 90-те години, пише още изданието .

Аграрната промишленост на страната се фокусира върху зърнопроизводството, особено в Добруджа, която е житницата на Европа от хиляди години. България изнася около 2,5 млн. тона жито годишно, което не е никак зле за малка държава. Земеделието генерира продукция за 3,64 млрд. лева или около 5,6% от БВП на страната през 2011 г.

След падането на комунизма се стига до сегашната фрагментация на българското земеделие. В продължение на десетилетие секторът страда от недостиг на инвестиции - както частни, така и публични. Нещата обаче се променят, след като страната става част от ЕС, осигуряват се европейски средства, а икономиката се възстановява.

"България има природни ресурси от гледна точка на земята, притежава и добри земеделски традиции", смята израелски инвеститор, според когото най-големият проблем е консолидацията на собствеността - площите са разделени на парцели и е много трудно да се закупят големи територии.

Според него периодът на 90-те са "изгубени години", от които България все още се възстановява.

Поне след всички тези "загубени години", инвестициите отново потичат към българското селскостопанско, завършва статията.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/FT-Selskoto-stopanstvo-v-Bulgariya-se-vuzstanovyava-429673
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.