Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Военноморският музей ще открие на 6 май изложба за Българския народен морски сговор
Автор: Екип Varna24.bg 08:02 / 30.04.2013Коментари ()783
Изложбата "Българската морска идея и Български народен морски сговор" ще бъде открита във Военноморския музей във Варна на 6 май - Празника на Българската армия и Деня на храбростта от 11.00 часа, съобщиха от Националния военноисторически музей. Изложбата включва документи, снимки и предмети, свързани с дейността на организацията и живота на някои от най-изявените й дейци. Сред изложените материали са уставът, печатът и изданията на БНМС, дипломи и грамоти за спортни постижения на членовете на морските спортни легиони, оригинални скици, рисунки и акварели на български маринисти, илюстрирали изданията на организацията. Всички материали са от фонда на музея.
За четвърт век съществуване, от 1920 до 1944 г., организацията Български народен морски сговор се превръща в социален феномен и синоним на българската морска идея. Тя развива разностранна дейност за популяризиране на идеята като общобългарска и за превръщане развитието на морското стопанство и отбраната на бреговете в приоритет на националната политика.

Събитието е част от инициативите на Военноморския музей по случай 130-та му годишнина, която се отбелязва през 2013 г. При откриването на изложбата ще бъде представена и юбилейна марка "130 години Военноморски музей".
Традиционно, по случай 6 май, всички филиали на Националния военноисторически музей, сред които е и Военноморският музей във Варна, ще работят безплатно за посетителите.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Voennomorskiyat-muzei-shte-otkrie-na-6-mai-izlozhba-za-Bulgarskiya-naroden-morski-sgovor-430118
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.