Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учените: През май за пръв път човечеството ще се сблъска с парниковата атмосфера
Автор: Екип Varna24.bg 13:09 / 01.05.2013Коментари ()1086
©
За последен път това се е случвало с Земята по време на австралопитеците, т.е. преди 3,2 - 5 милиона години. За първи път в човешката история концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на северното полукълбо може да надвиши 400 части на милион. И това може да се случи през този месец май.

Институтът по океанография Скрипс в Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) на специален сайт обновява графиката на Килинг - резултат на най-продължителния мониторинг на емисиите с парникови газове в атмосферата.

Измерванията се извършват от станция, разположена на хавайския вулкан Мауна Лоа. Първите данни са получени март 1958 г., когато съдържанието на въглероден двуокис е 316 промила. В същото време през последните 800 хиляди години тази цифра никога не е надвишавала 300 части на милион.

С това темпо ние ще стигнем до 450 промила в рамките на няколко десетилетия. Учените смятат, че последно 400 части на милион са превишени по време на плиоцена - преди 3,2-5 милиона години, при много по-топъл климат, отколкото днес. До началото на ерата на индустриалната революция, тази цифра е била около 280 промила, след което човечеството започва изгарянето на изкопаеми горива в промишлен мащаб.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Uchenite-Prez-mai-za-pruv-put-chovechestvoto-shte-se-sbluska-s-parnikovata-atmosfera-430356
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.