Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Искат спасителите на плажа да владеят поне два чужди езика
Автор: Екип Varna24.bg 10:35 / 07.05.2013Коментари ()1681
© Impact Press Group
Поне два чужди езика трябва да владеят спасителите на плажа. Това изискване поставят този летен сезон работодателите пред гларусите. Освен задължителния английски те трябва да ползват поне още един език, който често се среща сред курортистите, а това може да бъде руски, иврит, турски, арабски, немски, както и румънски за Северното Черноморие.

Спасителите ще получават средно по 700 лв. заплата по време на сезона, докато в предходни години възнаграждението е било между 500 и 550 лв. За някои плажове на Златни пясъци предлаганите месечни възнаграждения достигат дори 750 лв. Освен всичко друго обаче от тях се изисква още да показват уважително отношение към курортистите, които често са склонни да се правят на глухи към предупредителната свирка от брега. Концесионери са категорични, че ще уволняват повелителите на буя, ако ги чуят да крещят: "Излизай, да не вляза аз, че ще видиш тогава!", независимо на кой език и с колко добра граматика и произношение.

В изискванията за работа на рецепция в хотел, като барман, сервитьор или търговец в луксозен магазин е заложен перфектен английски, но в крайна сметка се приемат и хора, които могат да проведат някакъв разговор на езика на Шекспир и са позитивни и усмихнати. Колкото по-езиково грамотен е кандидатът, толкова по-бързо се наема и заплатата е по-висока. В магазините за изискани стоки заплатите започват от 1000 лв., в обикновените обекти е около 500 лв. Огромна е надпреварата в наемането на аниматори полиглоти, чиято работа е да занимават както възрастните с игри, гимнастика и други разнообразни занимания, така и хлапетата в детските кътове.

Най-ниските възнаграждения по морето са около 450 лв., като едно пиколо при усърдна работа може да си докара до още 50 лв. на ден.

Сервитьор, който остави клиентите доволни би изкарал допълнително по 50-100 лв. на смяна. От барманите се очаква както да забъркват желаните питиета, да проявяват огромна дружелюбност на поне два езика.

Високи се запазват заплатите на главните готвачи, като те са между 2 и 5 хиляди лева в зависимост от уменията и опита на кандидата, категорията на хотела, броя на гостите, които трябва да бъдат обслужени ежедневно. Основният пакет настаняване в големите хотели продължава да е на базата на all inclusive, което значи, че стотици гости три пъти дневно трябва да останат доволни от храната си.

Градинарите на големите комплекси получават по около 2 бона.

Поне хилядарка ще получават крупиетата, като те се радват и на щедри бакшиши. Пет-шест хиляди служители за работа в хотелите, ресторантите, магазините и туристическите атракциони търсят работодателите във Варненско за това лято. Официално сезонът започва на 15 май, но обектите ще отворят вратите си поне месец по-рано.

Средно по 200 обяви на ден за свободни позиции в районите около Варна и Бургас се публикуват онлайн. Най-много са местата за сервитьорки, бармани, камериерки, готвачи. Търсени са и миячи на коли, доставчици на храна по домовете, козметици, маникюристи, чистачи, а също и екзотични танцьорки.

От инспекцията по труда ще правят проверки дали ученици не са наети незаконно да извършват дейности, неподходящи за възрастта им при тежки условия и в часове от денонощието, когато е вредно за здравето им да работят. Най-често те са сервитьори, служители в кухни, а момичетата са танцьорки.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Iskat-spasitelite-na-plazha-da-vladeyat-pone-dva-chuzhdi-ezika-431022
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.