Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
КЗК: Здравната каса ограничава конкуренцията между аптеките
Автор: Екип Varna24.bg 15:45 / 10.05.2013Коментари ()768
© Varna24.bg
Здравната каса ограничава конкуренцията между аптеките при продажбата на лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК. Това обявиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Като причина се посочват разпоредби в типовия договор и по-точно образец, чрез който се определя продължителността за обработването на рецептите.

6 минути е средната продължителност за обработване на рецепта в аптека, а 9 минути за протокол за лекарства, които са изписани чрез НЗОК. Освен това за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период. Ако този брой бъде надвишен, от НЗОК не изплащат на аптеките реимбурсирани лекарства.

От КЗК са на мнение, че минималното време за обработка на рецепти и протоколи и формулата, определяща максималния брой рецепти, за които касата заплаща, има ефект на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарства. Така се нарушава конкуренцията на пазара и се засягат потребителите. По този начин става преразпределяне на пациентите между аптеките, независимо от качеството на обслужване и цената на предлаганите лекарствени продукти, в ущърб на по-ефективните търговци на дребно.

Това намалява стимулите за работа на самите аптеки и ограничава избора на потребителите. Има опасност и пациентите в малките населени места да останат без лекарства, тъй като аптеките са изчерпали лимита си за обработка на рецепти.

От НЗОК обявиха, че не изискват от аптеките да спазват определено време при обработка на рецепти. Това е факт от началото на 2013 г., тъй като се води съдебно производство по този текст.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/KZK-Zdravnata-kasa-ogranichava-konkurenciyata-mezhdu-aptekite-431709
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.