Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вече и 10-годишни варненчета палят цигара за първи път
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 16.05.2013Коментари ()1165
© Varna24.bg
Въпреки кризата, все по-млади варненци палят цигара, като възрастовата граница пада непрекъснато. Това коментираха здравни специалисти. По думите им вече 10-11-годишни палят цигара за първи път. Според тях въпреки кризата и безпаричието децата намират начин да пушат. Оказва се дори, че младите предпочитат да се лишат от храна или напитки, само, за да имат пари за цигари. Някой от тях си купуват насипен тютюн, който свиват на цигари и по този начин спестяват пари.

Според лекарите много млади хора мислят, че могат лесно да се откажат от тютюнопушенето, но откриват, че вече са пристрастени. Те развиват абстинентни симптоми, когато спрат да пушат. На дванадесет години е възможно вече да са правили неуспешни опити да откажат цигарите.

Проучване в Обединеното кралство показва, че две трети от пушачите между 16-19 годишна възраст безуспешно са опитвали да спрат, а повечето са правили по няколко такива опита.

Здравословните рискове в дългосрочен план се повишават, когато редовното пушене започне през детството или юношеските години. Например, колкото по-рано започне пушенето, толкова е по-голям рискът от рак на белите дробове. Най-висок риск от рак на белите дробове, сърдечно-съдови и респираторни заболявания в зряла възраст, се наблюдава при тези, които започват да пушат редовно преди 15 годишна възраст.

Специалистите коментират още, че много от здравословните проблеми се развиват изключително бързо при младите пушачи, като например, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, заболявания на кръвообращението и понижен имунитет. Децата, които пушат, отсъстват от училище по-често, поради заболявания, свързани с тютюнопушенето, и поради това, че "бягат от училище" или биват отстранявани . Вероятността от отсъствия се увеличава, ако техните родители също пушат . Младите пушачи са в по-лоша физическа форма от техните връстници-непушачи , тъй като въглеродният монoоксид, съдържащ се в цигарения дим, измества част от кислорода в кръвта.

Отказването от цигарите според лекарите несъмнено е много трудно начинание и често се увенчава с провал, но хората трябва да си дадат сметка, че пушенето при всяко положение ще окаже рано или късно въздействие на здравето им, както и на околните.

Източник: Радио "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Veche-i-10-godishni-varnencheta-palyat-cigara-za-purvi-put-432837
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.