Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С нова изложба и "Приказки за рицари" Парк-музей "Владислав Варненчик" се включи в Нощта на музеите
Автор: Екип Varna24.bg 11:07 / 19.05.2013Коментари ()1615
©
В изложбата под надслов "С обувката на средновековния воин", която е съвместна проява с Националния археологически институт с музей към БАН, са включени експонати от периода XV - XVIII век, повечето от които публиката вижда за първи път.

"С обувката на средновековния воин" е едно метафорично заглавие и смело бих добавила към него "из безвремието на българите, защото с идването на османците на Балканския полуостров, българите се връщат векове назад в своето икономическо, политическо, обществено и културно развитие, а българската държава престава да съществува на световната географска карта" - каза в своето слово на откриването директорът на музея Емилия Петкова.

Уникална желязна обувка, двуръчен меч, намерен близо до Варна, налакътник от рицарски доспехи, кремъчни пищови, ятагани и крепостна пушка са сред най-впечатляващите експонати, намерили място в изложбата. Тя може да бъде видяна в залата за временни експозиции на музея до края на месец август.

Приказки за рицари слушаха най-малките посетители в импровизираната ковачница на музея. Колко време се плете една ризница, ка
©
к се кове меч и колко тежат рицарските доспехи, къде живеят рицарите и кой е най-силният от тях слушаха в захлас не само малките момиченца и момченца, но и техните родители.

Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха ризницата и мечът, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка.

Тази година Парк-музей "Владислав Варненчик" се включи за шести пореден път в Европейската нощ на музеите заедно с цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей. Само за няколко часа през залите на музея преминаха 1195 души.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/S-nova-izlozhba-i-Prikazki-za-ricari-Park-muzei-Vladislav-Varnenchik-se-vklyuchi-v-Noshtta-na-muzeite-433260
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.