Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Морската градина в голяма нужда от тоалетни
Автор: Екип Varna24.bg 12:22 / 31.05.2013Коментари ()1054
© Varna24.bg
Липсата на градски тоалетни не изглежда сериозен проблем за никого, докато не му потрябват. Всеки си казва: "Е, ще отида в някое заведение, ако трябва, ще им платя 50 ст., ако пък не - ще стискам." В крайна сметка, когато нуждата дойде, доста хора просто се оглеждат за най-кичестите храсти наоколо и преглъщайки неудобството, хукват към тях. На някои места обаче и храсти няма. Какво ли усещат живеещите в кооперации, до чиито входове или задни дворове има свободен достъп? "Сюрпризите", на които можеш да се натъкнеш на такива места, са наистина твърде неприятни и нещо подобно може да ти развали целия ден.

Неприятни миризми могат да се усетят из цяла Варна, напук на претенциите ни да сме европейски курорт. Колкото по-топло става, толкова повече ще усеща, че обществените тоалетни във Варна не достигат.

Проблемът има още по-голяма тежест, когато говорим за обичаната от всички Морска градина. От една страна, там има достатъчно зеленина, която да скрие и джентълмените, и дамите, получили внезапен повик от природата, да не говорим за децата. От друга страна, да се превръща паркът в тоалетна, не е приятно. Необходимостта от нужници става още по-очевидна на фона на разрастващата се търговия с храни и напитки в Морската. Там на всяка крача вече се продават сладоледи, безалкохолни, в почти всяка витрина пък има и бира в метални кутийки. При толкова много течности някои процеси в организма стават неизбежни.

Обиколихме няколко тоалетни в централната част на парка само за да се убедим в нещо, което си го знаехме и преди това - те не работят. Старото съоръжение в близост до Летния театър и фонтанчето с жабите е затворено от години. Натрупаните в него боклуци обаче са свидетелство, че поне за известно време мястото е служило за скривалище на бездомни. Същото долу-горе е положението с тоалетната до Обсерваторията. И двете места всъщност отдавна са отписани от вариантите за ремонт, защото да се ремонтират ще струва прекалено скъпо. По-странна е ситуацията с тоалетната до сцена "Раковина". Тя беше обновена преди години и известно време предлагаше нормално обслужване на гражданите. Сега обаче единствената полза от нея е да даде пространство за изява на авторите на графити. Хората обаче си спомнят, някога там имаше WC и си го търсят. Като го намерят затворено, те най-често "наторяват" съседните храсти, така че минаването през района става направо рисковано.

Из града също могат да се видят сравнително нови и неработещи тоалетни, като например тази на т.нар. Червен площад. Вярно е, че там има няколко заведения, в които можеш да се облекчиш, и все пак... Преди време община Варна буквално се отърва от стопанисването и поддръжката на WC-тата, като ги даде на концесия. Фирмата, която пое тази отговорност, първо подходи с ентусиазъм, но после се оказа, че силно се затруднява да плаша 20 000 лв. такса на година. Последно се заговори за проблемите й през миналата година, когато стана ясно, че от 17 концесионирани обекта на практика те имат достъп само до 9. Отделно от това, фирмата усещала и конкуренция от поставянето на безплатни химически тоалетни, които им отнемали клиентелата. Защо обаче такива тоалетни няма повечко из Морската градина и защо те не се изпомпват редовно, е съвсем отделна тема. Тя пък едва ли може да е приоритетна, при положение че в момента общината е заета с далеч по-сериозни теми, като например кой всъщност е кметът й по закон. Така че по-добре се пригответе да стискате, или пък предвидливо се погрижете да отидете вече облекчени на разходка.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Morskata-gradina-v-golyama-nuzhda-ot-toaletni-435374
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.