Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спират презастрояването във Варна, рестартират зеления регистър
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 04.06.2013Коментари ()1171
© Varna24.bg
Създаването на публичен регистър на зелените площи, дълготрайните декоративни дървета и дърветата с историческо значение рестартират общинските съветници по предложение на доц. Огнян Къчев от БСП. Проектът стои незавършен от 2010 г., когато е прекратена обществената поръчка по възлагането му въпреки решението на местния парламент, обясни общинският съветник. Това означава, че зелените площи все още не са отразени в кадастралните планове и не е изготвен опорен план към Общия устройствен план на града.

"Липсата на тези документи доведе до презастрояването, което наблюдаваме в момента. В същото време цяла Варна има нужда от създаването на допълнителни зелени микросистеми, за да има къде да отмарят хората. Освен това презастрояването е и грубо погазване на европейските норми, според които на всеки човек трябва да има поне 20 квадратни метра зеленина. Тук, във Варна, те са по-малко от 5-6 квадрата. Ако продължаваме така, скоро ще се превърнем в бетониран град", коментира неотдавна Къчев.

На заседание на екокомисията неговото предложение бе подкрепено от общинските съветници. Причините за това не са една и две. От една страна, Варна уж измерва и се бори със запрашеността, а в действителност никой не е наясно с белите дробове на града. Не могат да се планират разумно дейностите по отношение строителство, озеленяване и поддържане на зеленото богатство (доколкото го има, разбира се).

Ето защо с решението си общинските съветници дават срок на общинската администрация до 30 юли да рестартира планираните дейности по създаването на публичен регистър на зелените площи, като до момента вече са изпълнени 2 от общо 7-те фази от процедурата.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Spirat-prezastroyavaneto-vuv-Varna-restartirat-zeleniya-registur-436056
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.