Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Наши учени: Живата бира бори рака и сърдечносъдовите заболявания
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 09.06.2013Коментари ()1266
© Bulfoto
Живото пиво притежава с около 50% по-висока антиоксидантна способност от светлото, съобщи пред "Преса" проф. Габриела Маринова , директор на Института по криобиология и хранителни технологии, където са изследвали двата продукта.

Антиоксидантите улавят окислени продукти, а в живия организъм неутрализират свободните радикали. Така хората могат да бъдат предпазени от сърдечносъдови и онкологични заболявания.

Причината за по-високата антиоксидантна способност са протеините, полифенолите и хмеловите горчиви киселини, които се съдържат в живата бира. На пръв поглед тя е мътна, понякога изглежда като на парцали, а причината се крие в дрождите - микроорганизми, които превръщат захарите в алкохол. Чрез филтрация тези микроорганизми се отделят при светлото пиво, което освен че е бистро, е стабилизирано, за да издържи 6 дори 12 месеца. Докато живата бира трае само около 2 месеца.

За разлика от консервантите, които остават в храните, стабилизаторите са с неорганичен произход, абсорбират нежеланите компоненти и се задържат във филтъра. Затова трябва да се знае, че всичките видове бира са натурални продукти.

По принцип тъмните бири са по-силни антиоксиданти, а когато са живи, ефектът е допълнително усилен, завърши проф. Габриела Маринова.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Nashi-ucheni-Zhivata-bira-bori-raka-i-surdechnosudovite-zabolyavaniya-436831
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.