Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриват "Аспарухово пее и танцува"
Автор: Екип Varna24.bg 10:11 / 12.06.2013Коментари ()1559
През 2013 е 46-то издание на Аспарухово пее и танцува. Празникът на квартала се е превърнал в годините в събор, на който се среща любителското и професионално музикално и танцово изкуство което задължителна част е Празничния концерт - продукция на съставите на местното читалище "Просвета 1927". Тази година програмата е в три дни от 14 до 16 юни, а мястото на срещите - прекрасния Аспарухов парк.

Програмата включва:

 

14 юни петък от 18:00ч. Поп и рок сцена с домакин Група "Ариелъ" с ръководител Любо Стойчев, която репетира в читалището от 2012г.

15 юни събота 11:00ч. е първата сцена "Приятели на читалище "Просвета 1927" 1 част. Участниците в нея са много певчески фолклорни групи и индивидуални изпълнители от читалищата в градовете Варна, Шумен и Девня, села от общините Генерал Тошево, Суворово и Игнатиево, специални гости от гр. Стражица и фондациите "Съпричастие" и "Владиславово".

13:00ч. Сцена "На мегдана" се провежда за втора година. В нея любителски клубове по народни танци от града и страната се представят по регламент с хоро от областта и тази година с разработка на две или повече хора по избор. Надиграването няма състезателен характер, но грамотата и статуетката, които се подаряват за спомен на всички участници, се връчват на специалната приятелска среща в к.к. "Златни пясъци", където танците продължават. Домакин на тази сцена по традиция е Клуб "На мегдана" при НЧ "Просвета 1927" , а участници са клубовете "Моряците", "Сборенка" и "Изгрев" от Варна, "Росна китка" от Езерово, "Жетвари" от Добрич и "Балканджии" от Габрово.

16ч. За първи път в историята на празника специални гости са Представителния духов оркестър към ВМС Варна с диригент маестро Мирослав Трифонов. В едночасовия концерт ще чуем класическа и забавна музика, музика от филми и тържествени маршове.

17:00ч. В официалната част също по традиция се извършва водосвет за здраве и благоденствие и поздравления към гостите и жителите на квартала отправят Кмета на район "Аспарухово" г-н Йордан Николов и Председателят на читалището г-н Николай Бинев. Връчва се и годишната Награда за активна читалищна дейност и принос в читалищното дело.

17:30ч. е празничният концерт на Народно читалище "Просвета 1927", в който участват Детски танцов състав "Аспаруховче" и танцов ансамбъл "Фолклорни ритми" с хореографи Зоя Георгиева и Никола Николов, фолклорна формация" Авлига" ръководител Петя Василева, Хор за шлагерни песни "Аспаруховски бриз" с диригент Катя Бончева, народната певица Катя Петрова.

19:00ч. Най-специалният гост и най-новата приятелка на читалището и аспаруховци МАРГАРИТА ХРАНОВА.

16 юни събота 11:00ч. Конкурс "Мини Мис и мини Мистър Аспарухово 2013", на който участниците са разделени в две възрастови групи от 4 до 6 и от 7 до 9г. и излизат в два тура дефиле в официално облекло и артистично изпълнение по избор. Осигурени са награди и подаръци за всички участници отново от приятели на читалището Ваня Симеонова, Книжарница"Дора", издателство"Славена", Пицария "Модена". В паузите между туровете ще видим изпълнения на модерните балети "Делфин" и "Белисима" при НЧ "В.Левски", клуб "Хип-хоп денс" при НУ "В.Левски и Вокална група "Раковина" при ОУ "Хр.Ботев".

В 13:00ч. програмата продължава с 2 част на концерта "Приятели на читалище "Просвета 1927" с изпълнения на детските танцови състави "Тракийче" и "Детелини", формация "Пантери" и вокална група "Надежда".

Последното събитие в богатия афиш на "Аспарухово пее и танцува 2013" и иновация е историческата възстановка "Българската армия - от Аспарух до наши дни", която ще проведе на стадиона след спортния комплекс от Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции - Авитохол.

Източник: dnesplus.com



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Otkrivat-Asparuhovo-pee-i-tancuva-437306
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.