Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вчерашните протести в Турция - без инциденти
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 18.06.2013Коментари ()632
©
В понеделник стотици турски работници и леви организации излязоха по улиците на Истанбул в израз на подкрепа към протестиращите от парк "Гези". Те се опитаха да се съберат на площад "Таксим", но полицията им попречи и множеството бе разпръснато с гумени куршуми и водни оръдия.

По време на вчерашните протестни действия обаче нямаше инциденти като тези, които се случиха през уикенда, когато протестиращите в парк "Гези" бяха изгонени, а стотици хора бяха арестувани и ранени.

Въпреки че призивът на профсъюзите за стачка мобилизира стотици хиляди турци в цялата страна, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, изглежда, овладя ситуацията.

"Това маломащабно социално движение в Турция не бе разбрано правилно и бе свързано със социалните движения в Северна Африка и Близкия изток. Някои, които се преструваха на наши приятели, показаха колко неискрени и подправени са били", заяви Ердоган.

Междувременно, в парк "Гези" бяха посадени дървета, а районът бе почистен от разрушенията от 18-дневните протести.

Министърът на външните работи на Турция, Ахмед Давутоглу, изрази увереност, че Турция ще преодолее събитията на площад "Таксим" и последствията от тях.
"Главната цел на протестиращите в парка "Гези" и площад "Таксим" е да разрушат бъдещето на турския народ", заяви Давутоглу.

"Турският народ, обаче не трябва да губи самоконтрол и самоувереност", добави той.

Междувременно, нова форма на мирен протест се появи в Турция, след като властите прогониха демонстрантите от площад "Таксим" в събота и забраниха събиранията.

В понеделник вечер един човек застана по средата на площад "Таксим", носейки портрет на основателя на модерна Турция, Мустафа Кемал Ататюрк, в ръцете си. Застана мълчаливо и с поглед вперен напред не помръдна в продължение на часове.
Новината бързо се разпространи в социалните мрежи и стотици хора дойдоха на площада за да го видят с очите си.
Името на човека е Ердем Гюнюз. Неговата форма на едноличен протест е решение за заобикаляне на забраната за събирания на площада.

В събота полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия за да прогони хилядите демонстранти от площада и парк Гези, лишавайки ги от символичното сърце на техния протест.


Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 15
11.08.2013 »
04.08.2013 »
09.07.2013 »
04.07.2013 »
16.06.2013 »
16.06.2013 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Vcherashnite-protesti-v-Turciya-bez-incidenti-438445
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.