Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Стартира лятната научна сесия на Юридическия факултет на ВСУ
Автор: Екип Varna24.bg 16:59 / 21.06.2013Коментари ()1121
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С научна дискусия на тема "Новите предизвикателства пред правото" стартира лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

В рамките на сесията се разглеждат теми, свързани с предизвикателствата пред публичното и частното право, правното регулиране в сферата на сигурността, новите заплахи пред сигурността, противодействието на тероризма и интелигентните системи за сигурност. В нея участват десетки видни представители на университети и научни организации от страната и чужбина, сред които Киевският университет по право в Украйна, Университетите "Алфа" и ЕДУКОНС от Сърбия, Академията на МВР, Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий", Бургаският свободен университет, Русенският университет "Ангел Кънчев", представители на съдебната власт, студенти и преподаватели на Варненския свободен университет.

Сесията беше открита от заместник ректора на ВСУ проф. д-р Валери Стоянов и с въвеждаща лекция по темите на сигурността и риска на проф. д-р Петър Христов - декан на Юридическия факултет на ВСУ.

В своето експозе проф. Христов представи резултатите от изследване за използването на термина "риск" в българското право, направено от асистент Елисавета Ганева. Терминът се съдържа в 3634 текста, сред които 198 нормативни акта. Терминът "оценка на риска" се съдържа в 403, а "управление на риска" в 155 текста. Съществуват най-малко 10 различни дефиниции за риска в действащата нормативна уредба, допълни проф. Христов. Различните институции си служат с различна терминология и определения по отношение на риска, това поставя мениджърите, работещи с отделните структурни звена, в ситуация на "терминологична шизофрения", посочи още деканът на Юридическия факултет на ВСУ, с което направи препратка и към форума на психолозите - част от научната сесия на факултета.

Давам шанс на младите колеги да обосноват в научна теория всички онези хипотези за юридическия риск, които ще представя, подчерта проф. Петър Христов. По-нататък в експозето си той направи кратък исторически преглед на юридическия термин "риск" от неговата поява през 15-ти век до днес.

Програмата на научната сесия включва още теми, свързани с предизвикателствата пред европейската социология на правото, правото на културата, кибертероризма, защитата на класифицираната информация, феноменът корпоративна престъпност и др.

Втория ден на форума е посветен на проблемите на сигурността. Той стартира с доклад на тема "Съвременни предизвикателства пред Народното събрание на Република България" на проф. д-р Валери Стоянов. Гостите от Сърбия ще запознаят аудиторията с правното регулиране като средство за подобряване на екологичната сигурност в страната. Предстоят и пленарни доклади, свързани с новата парадигма на разузнаването, версиите в работата на разследващите полицаи, правните анализи на наемничеството и геноцида, психофизическата подготовка за лична защита и превенция срещу престъпността, европейските механизми за гражданска защита, фалшификациите и кражбите на културно-историческо наследство и др.

Наред с юридическите дискусии в рамките на форума се провежда и Дванадесетата международна научна конференция "Приложна психология - възможности и перспективи", както и Майсторският клас на проф. Франко Джанини "Психодиагностика на личностови разстройства", който стартира на 22 юни.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Startira-lyatnata-nauchna-sesiya-na-Yuridicheskiya-fakultet-na-VSU-439201
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.