Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Решено: Обезщетението при фалит на работодателя стигна 1200 лв.
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 10.07.2013Коментари ()547
© Varna24.bg
Депутатите приеха законопроект за изменение и допълнение на Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. За законопроекта гласуваха единодушно 82 народни представители.

Промените предвиждат увеличаване на размера на гарантираните вземания от 3 на 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последната 1 година. Освен това, за да могат служителите на дадена фирма да се ползват от обезщетения при евентуален фалит, фирмата трябва да е работила най-малко 12 месеца, а не както беше досега - шест месеца.

Максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите ще бъде увеличен от 1000 на 1200 лева.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 октомври 2013 година. Промените се подкрепят от синдикатите и работодателските организации, както и от МТСП.

При обсъждането на промените в закона депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова обяви, че плащанията от Фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" не рискуват финансовата стабилност.

Тези разходи не променят параметрите на Бюджет 2013 г. Във фонда, който е държавен, са натрупани през годините над 200 милиона лева и те не са изразходвани за целта, за която е създаден фондът. Тези плащания по никакъв начин не рискуват финансовата стабилност", заяви Нинова.

"Това е изключително важен законопроект. Предложените изменения са в интерес на работниците и служителите и целят да гарантират в по-голяма степен техните социални права. Готови сме с наши експерти между първо и второ четене да работим с народните представители за правене на предложения, които биха подобрили този законопроект", заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Resheno-Obezshtetenieto-pri-falit-na-rabotodatelya-stigna-1200-lv-442499
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.