Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Цената на златото продължава да пада
Автор: Екип Varna24.bg 09:54 / 09.08.2013Коментари ()619
©
Цената на златото продължава отстъплението си в седми пореден ден, понижавайки се под психологическата граница от 1300 долара за тройунция на фона на перспективите пред програмата за изкупуване на активи на щатския Федерален резерв, съобщи MarketWatch. Фючърсните контракти върху златото с доставка през декември поевтиняват с 1,30 долара, или 0,10 на сто, до 1281,20 долара за тройунция в електронната търговия. Понижението идва след спада от 19,90 долара, или 1,5 на сто, в търговията на Нюйоркската борса във вторник.

Отстъплението на цената на благородния метал дойде, след като двама представители на ФЕД заявиха, че очакват централната банка да намали своите мащабни покупки на ДЦК и ипотечни облигации още през тази година на фона на добрите сигнали за икономиката на страната. Председателят на подразделението на ФЕД в Чикаго Чарлз Евънс заяви във вторник, че американската централна банка е "много вероятно" да започне забавяне на темпа си на изкупуване на активи до края на годината. Отделно от това неговият колега от звеното на ФЕД в Атланта Денис Локхарт отбеляза, че постепенното намаляване на паричните стимули може да бъде оповестено на всяка една от останалите срещи на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) до края на тази година. Първата от тях е през септември.

Наливането на пари от централните банки в икономиките тласка нагоре цената на златото, защото благородният метал служи като застраховка на инфлационните рискове, породени от паричните политики.

Междувременно щатската инвестиционна банка Morgan Stanley се присъедини към прогнозите за поскъпване на долара. Очакванията на анализаторите са за 5% ръст до края на годината до нива от 1,26 спрямо еврото. Спрямо йената се прогнозира ръст от 9% до ниво от 107 йени за долар.

Източник: investor.bg



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Cenata-na-zlatoto-produlzhava-da-pada-447726
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.