© Varna24.bg | | Областната дирекция по безопасност на храните във Варна бракува 103 кг варена царевица през проверки през юли, каза д-р Албена Тонева. Причината е, че продуктът се е предлагал в нерегламентиран обект. При проверките са бракувани също 185 кг пилешки продукти, 29 кг живи миди, 1 350 кг яйца, 1 кг кайма, 4,4 кг млечни продукти (сирене и кисело мляко) и други.
Във връзка с летния туристически сезон през юли отделът "Контрол на храните" е извършил общо 1591 проверки в обекти за производство и търговия с храни от животински и неживотински произход. Издадени са 278 предписания за отстраняване на нередности и са съставени 14 акта за установяване на административно нарушение. Спрени са временно от експлоатация 4 обекта. Сред тях има 2 заведения за обществено хранене, производствен цех и склад за търговия на едро. Повечето от нарушенията в проверените обекти са свързани с материално-техническата база, водене и подържане на записи към системата за самоконтрол и безопасност на храните и други, обобщи д-р Тонева.
Източник: в. "Черно море" |