Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проф. Божидар Димитров пак жегна македонците с остров на Антарктида
Автор: Екип Varna24.bg 15:21 / 21.08.2013Коментари ()1758
© Varna24.bg
Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров предлага остров на Антарктида в залива, носещ неговото име, да бъде наречен Нова Македония. Проф. Божидар Димитров е добре познат на Антарктида. Той вече е получил от Международната комисия по наименованията в Антарктида сертификата си за наименуването на негово име на залив в протока Харисън.

"С наименуването на остров Нова Македония, ще се осъществи вековната мечта - Македония да се върне на няколко континента", каза Божидар Димитров.

Заливът Божидар Димитров е с ширина 6,8 км и дължина 4,8 км, т.е. - три пъти по-голям от родния на професора Созополски залив. Наименуването е станало по предложение на българската Антарктическа експедиция, към която професорът имал определени заслуги.

Заливът Божидар Димитров и протокът Харисън са в онази част на Антарктида, наречена Земя Греъм. Картографирана е от британската експедиция през 1971 година, когато не са успели да наименуват всички географски обекти, което сега е възложено на българите. Всяка експедиция си има квота от имена и е позволено да се дават имена и на живи хора.

"Трогнат съм и благодарен на експедицията и лично на проф. Христо Пимпирев, макар че приносът ми не е чак толкова голям, че да се наименува на мое име толкова голям залив", коментира проф. Божидар Димитров.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Bozhidar-Dimitrov-pak-zhegna-makedoncite-s-ostrov-na-Antarktida-449806
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.