Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разследват две семейства, тормозели децата си
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 09.09.2013Коментари ()1427
Две семейства - от Варна и Аксаково, ще бъдат разследвани от прокуратурата, след като децата им спешно са били настанени в приюта "Гаврош", за да бъдат спасени от системния тормоз и липсата на грижи у дома. Служители от отдела за закрила на детето предприели крайната мярка да пратят малчуганите в социалното заведение, след като били сезирани от полицията.

Социалните служби също са започнали проверка по двата случая. В "Гаврош" двете сестрички от Варна и четирите хлапета от аксаковската фамилия - две сестри и двама братя, могат да престоят най-много 3 месеца.

"Издирваме роднини на децата, които имат условия и биха се съгласили да ги приютят", поясни Ана Конукова, шеф на отдела за закрила на детето. Другият вариант е малтретираните малчугани да бъдат настанени в приемни семейства.

В листата на чакащите обаче има 65 деца, повечето от които още не са навършили 1 г., а свободните в момента семейства в двете общини са само 7. През миналия месец с временни родители са се сдобили 7 изоставени хлапета до 3 г. и едно в предучилищна възраст. По правило временните родители предпочитат момиченца и то на възраст от 2 до 4 г.

"За първи път от месеци насам наблюдаваме положителна тенденция - приемни семейства склониха да вземат и бебета", каза Конукова. От началото на септември директно от родилното в домашна среда са били устроени две пеленачета. Още едно бебе е било прибрано от приемно семейство от дома в кв. "Виница", където се грижат за деца до 3 г. Други три мъничета са осиновени през миналия месец, но местата им веднага са попълнени от 5 изоставени новородени. Те вероятно ще влязат в листата на чакащите осиновители, тъй като родителите им нямат намерение да си ги вземат, поясни Конукова. Само едно от тези бебета имало ортопедичен проблем, който може да се излекува.

Източник: в. "Труд"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Razsledvat-dve-semeistva-tormozeli-decata-si-452714
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.