Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
61 превишения на нормата за фини прахови частици във въздуха са регистрирани във Варна от началото на лятото
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 20.09.2013Коментари ()721
От началото на летния сезон към момента в автоматичната измервателна станция на ул. "Батак" във Варна са регистрирани 61 превишения на среднодневната норма по показател фини прахови частици, а в станцията в СОУ "Ангел Кънчев" едно превишение. Това съобщи Цветелина Ковачева, младши експерт в Регионалната инспекция по околна среда и води.

По думите й, регистрираните превишения са обичайни за летния сезон и се дължат основно на сухото време и интензивния автомобилен трафик. Съгласно нормативните изисквания, когато се превишават допустимите норми, кметовете на общини разработват програми за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух и достигане на установените норми. През 2011 г. във Варна е актуализирана програмата за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух. Тя отчита в най-голяма степен влиянието на битовото отопление и транспорта върху качеството на атмосферния въздух, поясни Ковачева. В програмата са предвидени редица мерки, които трябва да бъдат взети по отношение на основните сектори - битово отопление и транспорт, източници на замърсяване, за да бъде постигнато необходимото качество на атмосферния въздух,. Мерките включват увеличаване на потреблението на природна газ, повишаване на енергийната ефективност и саниране на общински сграден фонд, оптимизиране на транспортната схема на общината, изграждане на нови паркинги, велосипедни алеи, обновяване на автобусен парк, почистване и реконструкция на пътна и улична мрежа, машинно и мокро миене на улична мрежа, ограничаване използването на пясък през зимния сезон и др.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/61-previsheniya-na-normata-za-fini-prahovi-chastici-vuv-vuzduha-sa-registrirani-vuv-Varna-ot-nachaloto-na-lyatoto-454973
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.