Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Забавната страна на учените показаха в МУ-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 03.10.2013Коментари ()713
©
Да променим общественото мнение и нагласа към хората на науката, да покажем скритата, забавна страна на учените, защото "науката е това, с което учените се занимават през свободното си време" - с такава задача се захванаха организаторите на тазгодишната Европейска нощ на учените 2013 в МУ - Варна. Под надслов: "Наука, здраве, спорт и музика - една неочаквано добра комбинация" премина Нощта на учените, която се проведе за втора поредна година във варненското висше учебно заведение.

Събитието откри заместник-ректорът по кариерното развитие, научно-изследователска дейност и следдипломно обучение - проф. д-р Риналдо Шишков.

В първата част студенти и преподаватели трябваше да се изправят един срещу друг в проверка на техните знания по анатомия, физиология, химия и физика. Не един или два научни спора се породиха по време на викторината.

Във втората част на събитието настоящите и бъдещи учени премериха сили в няколко спортно-музикални дисциплини, отправяйки посланието за важната роля на движението и спорта в ежедневието на всички вас - предпоставка за здрав ум и здраво тяло. В края на вечерта всички участници имаха възможността да опитат от лечебния чай от българските билки бъз и камшик, който приготвиха преподаватели от Катедрата по биохимия, молекулярна медицина и нутригеномика.

Според едно научно проучване, направено в катедрата, някои от българските билки притежават дори по-големи антиоксидантни свойства от познатите ни зелен чай и хънибуш. Връзката между здравето и храната е предмет на друг европейски научно-изследователски проект, в който участват учени от МУ - Варна. С призив храната да ни бъде лекарство и лекарство да ни е храната, както е казал Хипократ, водещият прикани гостите и участниците да възстановят енергийния си баланс с пресни плодове и зеленчуци, ядки и пълнозърнести бисквити.

На 27 септември за осма поредна година няколко университета и научни институти в страната отвориха врати за гражданството, за да представят своите научни постижения и да покажат отблизо човешкото лице на учените, тяхното чувство за хумор, талантите им извън науката, начинът на общуване и удоволствието от тяхната реализация. Целта на събитието, което се осъществява в един и същи ден за девета поредна година в цяла Европа, е да се насочи общественото внимание към ролята на изследователите и науката в нашето ежедневие, да се окуражат младите хора да поемат по пътя на научната кариера. Европейска нощ на учените се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zabavnata-strana-na-uchenite-pokazaha-v-MU-Varna-457138
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.