Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Шампиони сме по фалшификати на евро
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 10.10.2013Коментари ()1412
© МВР
Българските фалшификатори са номер едно по производството на неистински банкноти от 200 и 500 евро. Това съобщи вчера директорът на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването Бойко Найденов. Залавяните до момента у нас купюри са с изключително високо качество и са почти като оригинала.

"90% от фалшивото евро се произвежда в Италия, у нас и в страни от черноморския регион обаче се правят 200 и 500-еврови банкноти с много високо качество, но те са малко като количество. Едни престъпни групи са се специализирани да произвеждат банкноти от 20 и 50 евро, а други - с висок номинал. Има 10-степенна скала за оценка на качеството на фалшификация - за 20 и 50 евро оценката е 5, което означава, че не са много добри фалшификати, но за 200 и 500-евровите банкноти степента на фалшификация е 9-9,5%, тоест са почти като оригиналните", обясни Найденов.

Фалшивото евро у нас се прави на офсет. Този печат е популярен, тъй като в страната има много такива печатници, част от които фалираха и специалисти от тях са започнали да работят за престъпни групи, каза Бойко Найденов.

Той съобщи още, че всеки месец в Европа залавят 50-60 000 фалшиви евра, но никой не знае колко се произвеждат и въртят в оборот. По интернет могат да бъдат поръчани компоненти за изработването на менте евро, например холографският знак може да бъде доставен от Китай, каза още Найденов. От Евроджъст съобщават за съдебното сътрудничество при разследването на тези престъпления, а ДАНС представи информация за успешните операции у нас.

Страната ни е домакин на двудневна международна конференция, организирана от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и нашата прокуратура за защита на еврото и борбата срещу фалшификацията му в черноморския регион.

В нея участват Европейската централна банка, Европол, Евроджъст, както и прокурори, митничари, полицаи и банкери от 9 държави от черноморския регион. Поканени са и Турция, Македония, Украйна, Молдова, Русия, Сърбия и Черна гора, тъй като доста фалшиво евро се произвежда и в страни извън ЕС, обясни Найденов.

Той бе категоричен, че страната ни е избрана за домакин на конференцията заради географското си положение, а не защото българите са голям проблем при изработката на менте евровалута.


Източник: в. "Монитор"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Shampioni-sme-po-falshifikati-na-evro-458259
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.