Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Витоша" закрива "София Филм Фест – Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 14.10.2013Коментари ()979
©
Знаковият документален филм "Витоша", с който през март пред многохилядна публика бе открит София Филм Фест, е последният в афиша на варненското издание на фестивала.

В зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център във вторник от 20.00 часа местната публика ще има възможността да се срещне и с част от екипа, създал провокативната лента, в лицето на сценариста Иван Попйорданов и екоактивистката Мартина Попова.

"Витоша" се превърна в български феномен, който следвайки есенните екопротести в столицата предрече вълната от масово недоволство в страната от политиката на управляващите от всички цветове партии и която доведе до изграждането на гражданско общество, с което властимащите следва да се съобразяват, коментира преди дни директорът на СФФ Стефан Китанов, според когото тъкмо този български документален филм е и може би най-значимият в селекцията. Актуалната му тематика - безразсъдното отношение към българската природа, протестиращите хора, които издигнаха своя глас в защита на планината през миналата година - продължава да е в синхрон с будната гражданска позиция и на днешния ден.

Няма пътешественик, който при пристигането си в София, да не отбележи близостта на града с планината Витоша. Тя е не само природна забележителност, но и източник на здраве за жителите на града. Но близостта до големия град се оказва и част от проблема. Тайни договорки между олигарси и властимащи политици застрашават статута ù на защитена зона. Дори в полите ù вече се строи.

 "Когато глупостта се ожени за големите пари, се раждат чудовища," казва един от героите на филма. Парадоксално е, че именно този конфликт провокира най-чувствителната част от поколението на прехода, така че да покаже съществуването на гражданско общество в България. Темата е голяма, но не са малко и онези, които ще направят паралели със ситуацията край морето, където апетитите за бетониране на морския бряг често пъти са не по-малко скандални. Тънката зелена нишка в селекцията от заглавия на СФФ - Варна бе прокарана с глобалния проблем за прогресиращата смърт на пчелите през последните години в копродукцията "Повече от мед", показан в неделя. Прожекцията се оказа актуална и предвид на предстоящия мълчалив протест на пчеларите от региона и страната. Липсата на реални субсидии за сектора и отравянето на пчелите при пръскане с препарати на ниви, са докарали бизнеса дотам, че кошерите и занимаващите се с тази дейност застрашително да намаляват, коментираха пчелари, подредили свой щанд в билетното фоайе на ФКЦ часове преди прожекцията на документалната лента.



Още по темата: общо новини по темата: 23
15.03.2021 »
17.02.2016 »
20.03.2015 »
13.03.2015 »
12.03.2015 »
11.03.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/interesno/Vitosha-zakriva-Sofiya-Film-Fest-Varna-458858
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.