Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
До май 10 500 варненци минали през ТЕЛК
Автор: Екип Varna24.bg 10:30 / 05.06.2008Коментари ()1516
10 500 жители на Варненска област са освидетелствани от началото на годината в седемте ТЕЛК комисии в МБАЛ "Св. Марина" и МБАЛ "Св. Анна". 3253-ма са се явили за пръв път пред комисиите за издаването на експертиза за намалена трудоспособност. До края на май общ ТЕЛК състав в МБАЛ "Св. Марина" с председател д-р Петко Ников почти е изпълнил плана за годината. "Годишният норматив е 2400 досиета, а ние до момента сме разгледали 2149", каза д-р Ников. Лекарят, който е и секретар на Сдружението на лекарите по експертиза на трудоспособността, се похвали с новите, по-добри условия за работа на колегите си от двата ТЕЛК-а в МБАЛ "Св. Марина".

Благодарение на спонсори и на ударната акция на екипите комисиите са се сдобили с нови монитори, със заседателна зала. В нея, в свободното време, дошлите за освидетелстване деца гледат видеофилмчета, похвали се д-р Ников. "Алиса в страната на чудесата", "Хензел и Гретел" и още приказни герои забавляват малчуганите, вместо да изчакват с досада в коридорите да им дойде редът.

Веднъж в седмицата - всяка сряда, заседава "детски" ТЕЛК. Средно по 10-12 деца минават през освидетелстване. Последният случай бе на майка с 3 деца, и трите бяха с поликистозни бъбреци, няколко седмици преди това дойдоха две деца с висока степен на изгаряне, допълни председателят на общ ТЕЛК.

В същото време обстановката във всички кабинети е променена към по-добро, остава да бъдат подменени диваните в коридорите. За да се улесни достъпът на инвалиди, до края на юли ще бъде изградена рампа, която ще улесни пациентите на ДКЦ "Св. Марина". Идеята вече е обсъдена с изпълнителния директор на болницата доц. д-р Красимир Иванов, допълни д-р Ников. Той има идея да изгради и паркинг за инвалиди, дори е набелязал най-подходящото място. През октомври пък се стяга за национално съвещание на председателите на всички ТЕЛК състави у нас. "Ще обсъдим заложените промени в нормативната уредба - за детската експертиза и за възрастните хора. Законодателните промени ще са факт от началото на 2009 г.", категоричен бе д-р Петко Ников.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Do-mai-10-500-varnenci-minali-prez-TELK-45998
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.