Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци изпратиха протестно писмо до Светия синод за избора на митрополит
Автор: Екип Varna24.bg 10:10 / 21.11.2013Коментари ()1269
© Impact Press Group
Вчера бе изпратено официално Протестно писмо, от името на Инициативния комитет "За чистота в Българската православна църква", до Светия синод, ведно с първата част от подписката, съдържаща 1300 подписа в общо 59 страници, събрани за първите 2 дни. Събраните до днес подписи са повече от 2000. Останалите, които продължават да пристигат от Варна и региона ще бъдат изпратени до края на седмицата.
Ето и писмото на инициативния комитет:

Протестно писмо от Инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква"

Ваше Светейшество,
Ваши Високопреосвещенства,
Във връзка с опорочения избор на двамата достоизбираеми кандидати за митрополитски престол, ние християните от Варненска и Великопреславска епархия създадохме Инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква"и инициирахме подписка със следното съдържание:
"Ние, християните от Варненска и Великопреславска епархия заявяваме, че не приемаме избора от 17. 11. 2013г. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки.

Настояваме за касиране на избора.
Настояваме Светия синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните."


Омерзени сме от факта, че се е допуснало в списъка на достойните да бъдат пастири на една цяла епархия, личности със скандална репутация, които от години са известни с недостойни постъпки, скандали и материални злоупотреби. Както и такива, които си служат с нечестни, неморални и недостойни средства с цел неистово домогване до митрополитската корона.

Приложено Ви изпращаме първите 1300 подписа в общо 59 страници, събрани за първите 2 дни. Останалите, които продължават да пристигат от Варна и региона ще изпратим до края на седмицата.

Към настоящия момент се ползваме с подкрепата на 21 неправителствени организации от гр. Варна. Продължаваме да получаваме нови подкрепящи ни писма.


Настояваме да се проведе нов избор за нашата овдовяла епархия. Като в списъка на кандидатите да не бъдат допускани компрометирани и недостойни личности.
Така ще дадем възможност на епархийските избирателите да посочат измежду достойни пред Бог, пред Вас, и пред нас православните християни епископи.
Молим Ви, да уважите исканията на християните от Варненска и Великопреславска епархия.


От името на инициативния комитет:
Иван Панайотов
Лиляна Савова
Явор Георгиев
Борислав Аврамов
Георги Манолов



Още по темата: общо новини по темата: 99
03.07.2015 »
09.07.2014 »
14.05.2014 »
11.05.2014 »
08.05.2014 »
01.04.2014 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-izpratiha-protestno-pismo-do-Svetiya-sinod-za-izbora-na-mitropolit-465275
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.