Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отпускат 20 000 лв. от бюджета на Варна през 2014 г. за книги
Автор: Екип Varna24.bg 16:44 / 02.12.2013Коментари ()891
© Impact Press Group
Програма за допълване и обновяване на фондовете на обществените библиотеки във Варна, разгледаха общинските съветници от комисията по култура и духовно развитие към местния парламент. Те решиха 20 000 лв. от бюджета на общината за следващата година да бъдат за закупуване на книги.

Инициативата за програмата е на Българска библиотечна-информационна асоциация, Асоциация "Българска книга" и Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Поисканата от тях сума бе 40 000 лв.

"Нека стартираме с нещо по-скромно, но да се постави началото", коментира председателят на комисията по култура и духовно развитие Даниела Димова. Тя посочи още, че проектът за обновяване на фондовете е краткосрочната визия за развитие и подпомагане на Варненската библиотека, а дългосрочната е тя да се премести в нова сграда.

Общинските съветници одобриха в проектите, които ще кандидатстват по програмата, да се включват книги от художествената, нехудожествената и детската литература. Също така 24 % от общия брой заглавия да са на български автори и 35 % - на европейски. Освен това заглавията от едно издателство в един проект да не надвишават 10 % от общия брой.

Според минималните стандарти на ЮНЕСКО и ИЛФА в библиотеките трябва да влизат 0,2 книги годишно на глава от населението. Отнесено към Варна това означава 70 000 екземпляра по средна цена 12,50 лв., се посочва в молбата за подкрепа на програмата.

Заседанието на общинските съветници от комисията по култура и духовно развитие се проведе в РБ "Пенчо Славейков". След края му директорът на библиотеката д-р Емилия Милкова запозна месните депутати с проектите, по които работи институцията.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Otpuskat-20-000-lv-ot-byudzheta-na-Varna-prez-2014-g-za-knigi-467203
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.