Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прехвърлят поддръжката на военните паметници на общините
Автор: Екип Varna24.bg 14:55 / 13.06.2008Коментари ()863
© Varna24.bg
В Областна администрация - Варна днес се проведе първото заседание на новоучредената областна комисия "Военни паметници". Неин председател е областният управител Христо Контров. На заседанието присъства и Иво Антонов - главен експерт "Военни паметници" в Министерство на отбраната.

Обсъдени бяха основни моменти по изпълнение на изискванията на новия закон за военните паметници, обнародван на 08.02.2008 година. Приети бяха правила за организация и дейност на комисията.

Според разпоредбите на закона военните паметници трябва да се актуват като публична общинска собственост. Ангажимент за поддържането и опазването им ще бъде на общините, а финансирането от страна на Министерство на финансите.

Изключение правят паметниците, които са на територията на военните поделения. Те ще бъдат актувани като държавна собственост.

В срок до 15 август т.г., когато ще е следващото заседание на комисията, общините във варненска област ще трябва да подадат информация в Областна администрация за военните паметници, които се намират на тяхна територия. След преценка от страна на комисията дали отговарят на изискванията, паметниците ще бъдат вписани в областен регистър и в националния регистър. След вписването ще започне и процедура по актуване.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Prehvurlyat-poddruzhkata-na-voennite-pametnici-na-obshtinite-47092
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.