Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Химици разработват всяка седмица по една нова дрога
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 06.01.2014Коментари ()672
©
Суперспециалисти в областта на химията разработват всяка седмица по една нова дрога, която не попада в списъка със забранените вещества и веднага се пуска на пазара като легална. Най-новата стока, която предлагат дилърите в България и Европа, идва от Китай и предизвиква истински фурор заради изключително ниската си цена от около 1000 долара за килограм и ефекти, сходни с тези на кокаина. В момента 3 са най-актуалните наркотици - "АМ 2201", пентадрон и "AB-Fubinaca". Последният от трите все още е разрешен у нас, макар страната ни да е с една от най-рестриктивните в ЕС по отношение на непознатите опиати.

"62 нови вида дроги са вкарани в Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични от 2010 г. досега. Последно списъкът беше актуализиран на 8-и ноември, когато бяха добавени 10 нови непознати до момента опасни за здравето вещества", обясниха пред "Монитор" от Министерството на здравеопазването. Практиката е когато се появи непознат у нас наркотик, от ДАНС и Агенция "Митници" да изпратят информация за него до Националния съвет по наркотичните вещества и експертен съвет взима решение дали да забрани веществото или не. Докато това се случи, минава време, през което китайските химици са измислили 10 нови вида амфетаминоподобни дроги. Според разследващи в момента синтетиката предизвиква революция на пазара. Цената й е ниска - от 1000 до 3000 долара за килограм на едро, от който дилърите след размесване правят 10 кила крайна продукция. Един грам от нея е между 20 и 30 лв. Той е достатъчен за двама младежи да се "вдигнат" по време на парти за 4 часа.

Анализът на потреблението показва, че месечно в София се смъркат около 50 килограма амфетаминоподобни наркотици, което е 5 пъти повече от консумацията на кокаин. В столицата месечно влиза само един чист килограм от белия прах на богатите, който също се размества в съотношение едно към 10. Заради високата си цена той се използва само от отбран кръг клиенти, докато все повече тийнейджъри и студенти избират да се забавляват с непознати доскоро стимуланти, разработени на основата на амфетамина.

Според разследващите Китай е най-големият доставчик на нови дроги. Предполага се, че това е така заради добре развитата фармацевтична индустрия. "Ако от един аспирин се печелят 5 лева, от хапче наркотик се изкарват 30", коментираха полицаи. Китайската продукция влиза у нас с пощенски пратки. Обикновено стоката се доставя на куха фирма, регистрирана на безработен ром, а наркотикът се декларира като добавка за хранително-вкусовата промишленост.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Himici-razrabotvat-vsyaka-sedmica-po-edna-nova-droga-472307
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.