Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Управляващите искат 1 г. затвор за снимка на политик без негово съгласие
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 07.01.2014Коментари ()879
©
До 1 година затвор може да получи всеки, който заснеме политик без негово съгласие и не по време на официална проява. Това предвижда новият Наказателен кодекс (НК). Сега законът не предвижда такова наказание.

Чл.146 в проекта за нов Наказателен кодекс, който беше публикуван за обсъждане от правосъдното министерство преди Нова година, предвижда:

"който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба".

Това означава, че политик или висш държавен служител не може да бъде сниман без негово разрешение, освен на проява, свързана с работата му - заседание на парламента, среща с избиратели, митинг.

Адвокат Александър Кашъмов заяви, че никъде в Европа и дори в Централна Азия законите не предвиждат наказателна отговорност за такова действие, а само възможност да се заведе дело за обезщетение.

По думите му дори в НК от 50-те години, когато е имало смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна, е нямало подобен текст.

Адвокатът блогър Николай Хаджигенов пък заяви директно:

"Отиваме към етап Северна Корея - ще забранят блогъри, адвокати, интернет", заяви той.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Upravlyavashtite-iskat-1-g-zatvor-za-snimka-na-politik-bez-negovo-suglasie-472527
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.