Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Катер на „Булсар“ се оплете в рибарски мрежи
Автор: Екип Varna24.bg 11:14 / 17.06.2008Коментари ()852
Първата спасителна единица на доброволческата спасителна организация „Булсар" - риболовният катер „Приятел", претърпя сериозен инцидент при внезапно извила се буря. В неделя около 11 часа вятър със скорост над 15 - 17 метра в секунда захвърли плавателния съд в рибарски мрежи на 7 мили източно от Царево. „Приятел" се наклонил силно на една страна. В продължение на часове катерът бедства, без никой да се отзове на помощ, защото системата за наблюдение на рибарските плавателни съдове, поддържана от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) не сработила, съобщи шефът на доброволците кап. Никифор Герчев.

Единствената връзка на екипажа с брега останал GSM-ът на капитана Георги Пейчев, който телефонирал на Герчев. От „Булсар" незабавно вдигнали на крак доброволците в Несебър. Въпреки лошото време и скока на цените на горивата смелчаците били готови да тръгнат незабавно на помощ на колегите си. По преценка на булсарците намесата на „Морска администрация" в случая нямало да бъде ефективна, тъй като най-близкият съд, с който разполага държавната институция - катера „Тангра", бил чак в Бургас.

Спасителна операция обаче не била предприета, тъй като в това време морските вълци се измъкнали от мрежите. „Ситуацията бе много тежка, добре че бурята се успокои бързо", посочи кап. Пейчев. По негови думи от Агенцията по рибарство го потърсили 3 часа след инцидента, което било крайно късно. Според булсарци системата вече за втори път дава дефекти. За проблема е информиран и новият щеф на ИАРА Пламен Камбуров.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Kater-na-Bulsar-se-oplete-v-ribarski-mrezhi-47498
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.