Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Европейското първенство излапа парите в туризма
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 04.07.2008Коментари ()840
© Impact Press Group
Масажите по Златни пясъци са по 35 лева, а на много места в чужбина, в "ол-инклузив" хотелите, са безплатни

Този сезон е невероятно слаб. Оборотът на търговските обекти в курорта Златни пясъци е спаднал в пъти в сравнение с миналата година, твърдят стопаните. Някои от тях обвиняват за отлива европейското първенство, което е приковало у дома пред телевизорите голяма част от чужденците.

„Едвам си докарваме по 20-30 лв. на ден. Миналата година по това време печелихме три и четири пъти повече. Всичко поскъпва, а печалбата ни пада", споделя младеж, който отдава шезлонги и чадъри на Златни пясъци и взима процент от оборота. На същото мнение е и шеф на ресторант в курорта. Спадът в сравнение с миналата година е поне 5 пъти, твърди той. В момента на ден изкарвал едва 250 лв. Оборотът не стигал дори за заплати на работниците, камо ли за огромния наем. Наложило се да смъкне цените наполовина, за да привлече клиентела. „В момента при мен е по-евтино да обядваш, отколкото в някоя кръчма във Варна. След сезона ще си търся въже се беся" - заплашва ресторантьорът. Според туроператори туристите това лято са намалели с 25 - 35%, а и тези, които идват, са твърде неплатежоспособни.

Заетостта на хотелите е намаляла поне с 30 - 35%, отколкото миналата година, категоричен е собственикът на хотел „Шипка" Хадер Шуман. „Как да идват тук? В Гърция и Турция плажът е безплатен. Само в петзвездни хотели най-много за чадър да дадат по 5 евро. Тук са опънали въжета дори на места, където трябва да има свободна зона. Няма място за една хавлия" - оплака се Шуман. Ако искате да почивате като бял човек на места за чадър, шезлонг и шалте, ще трябва да броите между 24 - 28 лв., посочиха от бранша.

На всичкото отгоре и цените на нощувките са паднали с 20 - 25%. За да останат конкурентоспособни, някои хотелиери са намалили цените за аll inclusive до невероятните 14 евро, посочи Шуман. Според него със сигурност вече има хотелиери, които са обявили обектите си за продан.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Evropeiskoto-purvenstvo-izlapa-parite-v-turizma-49762
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.