Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лекарският съюз зад протеста на джипитата
Автор: Екип Varna24.bg 11:02 / 10.07.2008Коментари ()721
© Impact Press Group
Регионалната колегия на Българския лекарски съюз застана зад вчерашния първи организиран протест на джипитата във Варна. За два часа около 100 семейни доктори затвориха кабинетите си и протестираха на площад „Независимост" като предупреждение за по-сериозни действия. „Основното искане не само на джипитата, но на цялата общност е да започне остойностяване на медицинските услуги и труд", коментира шефът на колегията д-р Божидар Нанев.

Под плакати „Възстановяване на договорното начало" и „Не на хаоса в здравеопазването" лекарите предупредиха, че наесен съсловието ще въстане като един в цялата страна. Разбира се, само в случай, че вчерашните сигнали останат глас в пустиня. „Готови сме и на стачка, каквато направиха учителите миналото лято", увери д-р Нанев.

„Ако сега си замълчим, през главите ни ще бъде подписан нов 3-годишен национален рамков договор и ние ще продължим да работим при ненормални условия на труд и оскъден бюджет", коментира шефът на сдружението на джипитата д-р Светлин Митев. Ето защо организацията настоява да е страна в започналия преговорен процес. Общопрактикуващите лекари във Варненска област са около 340. Двеста от тях работят във Варна. В случай, че протестите не постигнат целите си, те заплашиха, че няма да подпишат договор с НЗОК за следващата година.

 

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Lekarskiyat-suyuz-zad-protesta-na-dzhipitata-50481
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.