Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Екземпляр от защитен вид Горска ушата сова спасиха варненски еколози
Автор: Екип Varna24.bg 14:09 / 11.07.2008Коментари ()970
Експерти на РИОСВ-Варна спасиха екземпляр от вида Горска ушата сова (Asio otus) след подаден сигнал от Българското дружество за защита на птиците по "Зелен телефон" в инспекцията. Това съобщиха от пресслужбата на екоинспекцията. Птицата е намерена с фрактура на крилото. По преценка на експертите совата е изпратена за лечение и отговорно пазене в "Спасителен център за диви животни" град Стара Загора.

Птицата попада в Приложение № 3 от Закона за биологичното разнообразие и за тях е абсолютно забранена всякаква форма на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране, излагане на публични места и т.н.

Предвидените санкции при нарушаване на тези разпоредби са глоба в размер от 100 до 5000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.

Съгласно разпоредбите на този закон при намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ - Варна в тридневен срок. В зависимост от състоянието им, инспекцията издава разпореждане за предоставянето им на зоологически градини, спасителни центрове или пускането им в природата в случай че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Ekzemplyar-ot-zashtiten-vid-Gorska-ushata-sova-spasiha-varnenski-ekolozi-50665
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.