Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обвинен в отвличането на сина на добрички бизнесмен остава в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 15:29 / 15.07.2008Коментари ()1051
© Varna24.bg
37 годишния Петър Петров от Добрич, срещу когото има повдигнати обвинения за тежки престъпления - отвличане на сина на добричкия бизнесмен Йордан Иванов и изнудването му, съпроводено със заплахи за убийство на отвлечения ще продължи престоя си в ареста. Днес Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд Добрич от 2 юли тази година, с което е било отказано изменението на процесуалната мярка за принуда в по-лека. Защитата на Петров настоява в жалбата, че на досъдебното производство, което продължава вече девети месец се допускали сериозни нарушения.

Пресслужбата на съда припомня, че Петров е в следствения арест от края на месец октомври миналата година, когато беше обвинен, че е отвлякъл Иван Иванов, в съучастие с Дончо Славов и с други лица. Според въззивната апелативна инстанция добричкият съд е изложил подробни, задълбочени и мотивирани съображения, които обосновават предположението, че Петър Петров е съпричастен към престъпленията, за които се разследва. Преди по-малко от месец спрямо него са повдигнати три обвинения за тежки престъпления сред които отвличане, изнудване и заплахи. В тази насока законосъобразно Добричкият окръжен съд е обсъдил писмените и гласните доказателства, събрани на досъдебното производство. Отвличането е било обмислено и планирано в детайли, извършено е на 7 януари 2006 година, като е било предшествано от подготовка на къща в едно добричко село, където заложникът е бил отведен. ДНК експертиза установила по-късно, че именно в този дом е бил държан Иван. Отвличането е било извършено в съучастие с трето лице.

Престъпленията са тежки по смисъла на закона и за тях се предвижда наказания от 3 до 10 години затвор за отвличането и от 5 до 15 години за изнудването. Варненският апелативен съд потвърди като законосъобразни и изводите на първоинстанционния съд, че с оглед тежестта на обвиненията и високата обществена опасност на престъпните деяния най-адекватната мярка за процесуална принуда на този етап спрямо Петър Петров е „задържане под стража". Определението на апелативната инстанция не подлежи на обжалване.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obvinen-v-otvlichaneto-na-sina-na-dobrichki-biznesmen-ostava-v-aresta-51148
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.