Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ексмилионер живее като Робинзон Крузо
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 21.07.2008Коментари ()1017
„Преди време един журналист от Варна идва тука да ме разпитва. Писал после, че цигуларят Минчо Минчев ми свирил със „Страдивариус", докато влизам за риба. Пълни измишльотини. Цигулката никога не е идвала тука." Така ни посреща колоритния рибар, който е известен по цялото Северно Черноморие като Иван Джака.

Щаб-квартирата на морският вълк е на самият бряг, на плажа край Карадере в Бяла. До живописното заливче се стига с мъка дори и с високопроходим джип. Може би това е и причината да бъде пощадено от строителната инвазия. „Райско кътче, който веднъж е стъпил тук, не може да си тръгне. Ама трябва да си малко луд" - категоричен е Джака. Варненецът се занимавал с риболов от дете. „Люспата ми е в дупето. Не мога без морето" - разказва риболовецът.

Като изключим многобройните приятели, които идват да пийнат с него по едно на морския бряг, 63-годишният морски вълк със сигурност може да бъде определен като съвременния Робинзон Крузо. За подслон му служи самоделна дървена барака, а отпред е опънал черно пиратско знаме с череп и два кръстосани кокала. Също като героя на Даниел Дефо компания му правят котка и куче.

На 15 март тази година се навършват 20 години, откакто Джак е на морския бряг.

Преди Джак имал цяла ловно-рибарска хижа в райския залив. Направил стая, кухня столова 10 метра. Но след промените през 90-а година кметът му я бутнал.

Решил обаче да остане в рая. Не се е превърнал в отшелник от немотия. Сам си казва, че бил милионер. „Бях много богат. Навремето дадох 46 643 лева за лодки за таляни и агрегати. На ония пари можех да купя 6 апартамента и да ги давам под наем за 200 евро и съм „пей сърце", но понеже люспата ми в г...а и си слугувам на мерака. Започнах с даляните" - спомня си Джака.

Мрежите си пуснал на Златни пясъци. „Работата вървеше, обаче ми взеха даляна, защото поисках втори. Дадоха го на свои си хора" - спомня си обрата Джака. Иначе по професия бил оксиженист. Ръководел най-голямата бригада за кораборемонт в строителния флот. В средата на 80-те години поддържал корабите дълбачки, които правили наносите за изграждане на АЕЦ-а в Козлодуй. „Беше като блато. Най-голямата дълбачка „Русия" бълваше 1000 кубика на час, а другите по 350 - 500 кубика на час. Правеха пясъчна възглавница, върху която се изгради реактора с 27 метра височина. Сега в атомната електроцентрала първото пристанище се казва „Тежки товари", второто - „Първи реактор", а третото в моя чест - „Площадката на Джак" - хвали се рибарят.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Eksmilioner-zhivee-kato-Robinzon-Kruzo-51912
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.