Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пускат влак от Варна до Букурещ, машинистите залягат над английския
Автор: Екип Varna24.bg 10:43 / 30.07.2008Коментари ()897
© Varna24.bg
Конкуренцията в товарните жп превози се засилва. Нови три фирми се борят за сертификат. Българските "Газтрейд" АД и "Унитранском" АД вероятно ще получат документа си за карго превози още през септември, съобщи шефът на изпълнителна агенция "Железопътна инфраструктура" Симеон Ананиев. Първата фирма е собственост на Милчо Василев и Данаил Колов. Втората е на "Трансвагон" и румънската "С. К. Унифертранс" АД, а управляващ е Георге Попеску. Австрийската "Рейлкарго" също ще може да превозва транзитно товари.

Три са компаниите, които возят товари в момента. Освен държавната БДЖ работят и "Българска железопътна компания" и "Булмаркет ДМ". Засега никой не е проявил интерес към пътническите превози, които са традиционно губещи, обясни Ананиев.

Влак ще свързва Букурещ и Варна от следващото лято, съобщи още Ананиев. Идеята е той да се движи ежедневно и да вози румънски туристи.

Машинистите ни, които искат да пътуват извън страната, трябва да залягат над английския. Тапиите ще станат универсални за целия Европейски съюз според програма за уеднаквяване на жп системата в страните от Общността. Въвеждането на такава система ще помогне за повишаване скоростта на движение на влаковете, смятат експертите. Семафорите в целия Евросъюз също трябва да започнат да светят еднакво. В момента има 20 различни жп сигнализации, което е проблем за международните превози. Влаковете пък ще се контролират от сателит след въвеждането на системата "Галилео". Европейски инспектори ще проверяват дали страната ни събира правилно жп таксите за превози. Мониторингът се провежда във всички страни членки, които имат жп транспорт, каза Ананиев. Няма опасност от спиране на европарите за проекти в железопътната инфраструктура, категоричен е той.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Puskat-vlak-ot-Varna-do-Bukuresht-mashinistite-zalyagat-nad-angliiskiya-53177
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.