Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Джебчиите се стреснаха от гражданските патрули във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 15.01.2015Коментари ()2037
©
Набезите на джебчиите в градския транспорт на Варна са намалели драстично, след като от няколко месеца в автобусите, по улиците и възловите спирки в центъра на Варна действат граждански патрули. Това показа проверка на Дарик, след като техен екип прекара един "работен ден" с доброволците.

Те са около 25 души и са хора от всякакви възрасти и професии - ученици, студенти, кондуктори в градския транспорт и пострадали от набезите на джебчиите. Организират се във Фейсбук и от половин година се събират всеки ден в 12 часа на площада пред Катедралата. Идеята им е да предотвратят непрестанните набези в най-натоварените линии на градския транспорт. За целта са изработили флаери, на които е изписано: "внимание, джебчийки около вас"!

До 17 часа обикалят спирките на градския транспорт от общината до Автогарата, като информират гражданите за опасността от крадци. "Съветваме ги да си пазят чантите и личните вещи и да оглеждат автобуса за съмнителни лица", обясни Веселина.

Освен информационната кампания и превантивните мерки срещу бъдещи набези, патрулиращите се качват в автобусите и следят крадлите при слизане от превозното средство. Заснемат ги с телефоните си и качват клипчетата в интернет. Гражданите си сътрудничат и с полицията, като в бъдеще дори планират съвместни акции.

Действията на патрула явно дават резултат, тъй като по техни думи в последно време драстично са намалели случаите на хванати в крачка джебчии.

Все пак някои от крадците не само че не се отказват, но и прибягват до агресия и използването на груба сила. Такъв е и случаят с кондукторката Анита Иванова, която също е част от гражданските патрули. Тя е била нападната и изблъскана от няколко джебчийки, докато се е опитвала да предотврати кражба. "Попитах ги ще слизате ли? Те казаха, че няма да слязат от автобуса и в следващия момент ме удариха. Слязоха от автобуса, след което ние ги проследихме и ги хванахме. Подадох жалба в Първо РПУ за нанесена лека телесна повреда. Сега предстои прокуратурата да им повдигне обвинение", обясни Иванова.

Патрулиращите ще изработят клип, който ще се пуска на екраните в новите автобуси на градския транспорт. Клипът ще е на два езика - български и английски, и ще уведомява пътуващите за опасността от джебчии и превантивните мерки, които всеки трябва да вземе.

"Идеята е да предупредим пътниците и да ги приканим към повече внимание. Ние нямаме право да задържаме джебчийките, единствено може шофьорът да затвори вратите и да спре автобуса до идването на полиция. След като Варна се сдоби с нови автобуси и тролейбуси редно е те да бъдат сигурни", коментира председателят на борда на директорите Максим Тодоров.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Dzhebchiite-se-stresnaha-ot-grazhdanskite-patruli-vuv-Varna-535870
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.