Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пет са смъртните случаи по варненските плажове от началото на летния сезон
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 13.08.2008Коментари ()642
© BulPhoto
Медицинските екипи на ДКЦ I "Света Клементина" и тази година обслужват варненските плажове. Десетки инциденти са предотвратени, оказана е помощ както на давещи се, така и на хора със здравословни проблеми на плажа. Това стана ясно на пресконференция на тема "Какви медицински услуги се оказват на варненските плажове при водни инциденти и какви са проблемите на лекарите по плажовете във Варна", предаде репортер на радио "Фокус" - Варна. За съжаление в неохраняемите зони през тази година са се случили пет инцидента на удавяне пета степен с летален край (смърт).

Ръководителят на ДКЦ I д-р Иван Иванов посочи най-честите причини за удавяне. Това са неумението да се плува, употребата на алкохол, силните подводни течения, несъобразяването с флаговете, ниска температура на водата. Всички инциденти с летален край са се случили в неохраняемите зони по плажовете, но въпреки това на местата на инцидентите своевременно са се отзовавали медицинските спасителни екипи и са прилагали всички възможни реанимационни мероприятия, подчерта д-р Иванов.

Също пет са случаите на давене втора степен. При тях пострадалите са спасени, оказвана им е била медицинска помощ с употреба на медикаменти и е поставяна кислородна маска, а чрез рентген е било установено състоянието на белите дробове.

Един е случаят на давене трета степен, при който 13 годишно момче е хоспитализирано с оток на белия дроб.

Освен тези случаи по плажовете във Варна са констатирани 3 алергични реакции от ужилвания на насекоми, 1 хипертонична криза, 3 колапса от високите температури, 1 тежка прорезна рана на главата и десетки по-леки разкъсани и контузни рани на плажуващи.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pet-sa-smurtnite-sluchai-po-varnenskite-plazhove-ot-nachaloto-na-letniya-sezon-55156
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.