Инспекцията по храните затвори 21 обекта във Варна | ||||||
| ||||||
Това съобщи за Радио "Фокус" - Варна д-р Златина Димова, началник на отдел "Контрол на храните" към Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Проверките на инспекторите обхващат обекти със сезонен характер за търговия с храни, заведения за обществено хранене, хотелски комплекси, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, както и предлагащи услугата "all inclusive", намиращи се на територията на Варна и областта. "За този период инспекторите са извършили общо 1198 проверки, има издадени 173 предписания и 15 акта, както и бракувани храни", допълни д-р Златина Димова. Инспекторите извършват засилени проверки и по морските курорти край Варна. От началото на активния сезон до края на миналата седмица в курортите Златни пясъци и "Св.Св. Константин и Елена" са проверени 71 обекта, на 11 от тях са издадени предписания за отстраняване на констатирани несъответствия. "Няма съставени актове и затворени обекти", посочи д-р Златина Димова. Все още някой от обектите на територията на двата курорта са в режим на регистрация, тъй като началото на сезона се е забави. По отношение на детските лагери, д-р Златина Димова припомни, че ако доскоро е имало почивни станции, които са работили изключително с деца, сега организацията на тези лагери се извършва в хотели, които предлагат услугата "all inclusive", като режимът е уведомителен. Фирмата, която урежда детския лагер, информира в писмен вид съответната дирекция. В Областната дирекция по безопасност на храните във Варна има също подадени такива уведомления, след което екип от инспектори проверява на място дали тези обекти имат готовност да посрещнат децата и в съответствие ли са с наредбите за детско хранене в страната. |