Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Работна среща между представители на Община Варна и Карин дом относно програма "Ранна интервенция"
Автор: Екип Varna24.bg 16:18 / 11.12.2015Коментари ()1245
©
На срещата присъстваха: д-р Лидия Маринова, председател на социалната комисия към Общинския съвет, Таня Василева, началник отдел "Социални услуги и проекти" от Община Варна, Мариана Николова (Изпълнителен директор на Карин дом) и специалисти от Карин дом Варна.

Община Варна е първата община в България, която отчита важността на ранната семейно-ориентирана подкрепа за деца от 0 до 3г. и осигурява устойчивост на програма "Ранна интервенция", изпълнявана от Карин дом.

Бяха представени резултатите от дейността на Карин дом в областта на ранната интервенция. Официално беше връчено издание на Уницеф, в което е описана програма "Ранна интервенция" на Карин дом, като една от добрите практики, осигуряващи израстването на деца от 0 до 3г. в сигурна и подкрепяща семейна среда.

Ранната интервенция е сравнително нова услуга за България. Значителна част от услугите за деца с увреждания в България са насочени към деца над 3-годишна възраст и по тази причина те не успяват да покрият ранните нужди на детето (възраст 0-3 г.) и семейството. Освен това, сред много родители и специалисти има липса на информация за необходимостта от ранна подкрепа. Услугата Ранна интервенция на Карин дом включва домашни посещения, както и посещения още на ниво родилен дом .
Екипът е мултидисциплинарен и включва: педиатър, рехабилитатор, социален работник, логопед и психолог. Всеки от тях оказва навременна подкрепа на децата и родителите, спрямо техните потребности.

За последните 5 години Карин дом е подкрепил общо 473 деца и техните семейства в програма "Ранна интервенция". Месечно се работи със средно 85 семейства, 40 от които Община Варна финансира по общинска делегирана дейност, а за останалите Фондацията търси финансиране чрез проектна дейност и дарения.

Средно 10 нови обаждания постъпват всеки месец със заявка за ползване на услугата. През 2015 година 107 нови семейства от град Варна са потърсили подкрепа от програма "Ранна интервенция". Около 32% процента от децата, които се проследяват от програмата са недоносени, 32% са и децата с езиково-говорни нарушения и изоставане в познавателното развитие, 15% са с двигателни затруднения, 12% с генетични и хромозомни изменения, 9% от обхванатите в програмата деца са с поведенчески проблеми и аутистичен спектър.

Благодарение на своя опит и експертиза, Карин дом сключи договор с Министерство на труда и социалната политика, по който разработи методическо ръководство за прилагане на услугата в страната и обучи 47-те новосъздадени общински центрове по "Ранна интервенция". Услугите по ранна интервенция в България имат и съществено значение, както за превенцията на изоставяне на деца с увреждане, така и за подпомагане развитието на децата и очакването е държавата да осигури устойчивост. Мнението на експертите е, че това следва да бъде чрез включването на услугата, като част от държавно финансираните услуги и разработката на стандарт за нейното прилагане.

Важно е също така и осигуряване на възможности за повишаване квалификацията на специалистите в тази област, за да могат се да предоставят качествени услуги и за най-малките.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Rabotna-sreshta-mezhdu-predstaviteli-na-Obshtina-Varna-i-Karin-dom-otnosno-programa-Ranna-intervenciya-603120
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.