Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Държавата без глас при продажба на БМФ
Автор: Екип Varna24.bg 09:19 / 06.10.2008Коментари ()2250
© Impact Press Group
Мажоритарният собственик на Параходство "Български морски флот" реши, че може да прехвърля или предоставя за ползване цялото търговско предприятие след съгласието на 2/3 от Управителния съвет на компанията. Възможността се дава след гласувани промени в устава на компанията, приети на извънредно Общо събрание на акционерите през миналата седмица. За да се реализира подобен вариант, не е необходимо съгласието на Общото събрание на дружеството, а единствено на Надзорния му съвет. Така се отбягва и възможността при евентуално решение за продажба от страна на мажоритарния собственик на капитала "Кей Джи Маритайм Шипинг" държавата да блокира сделката. Опит да противодейства на подобен ход на събитията е направил Димитър Димитров - представител на Министерството на транспорта в общото събрание, като е застанал зад предложението в случая да е необходимо съгласието на всички членове на УС. Прието обаче със 70 на сто от гласовете е предложениято на "Кей Джи Маритайм Шипинг". По същия начин ще се третира и продажбата на активи на компанията, чиято стойност надхвърля половината от всички, вписани в баланса на Параходството. Под тези правила ще е и поемането на задължения или предоставянето на обезпечения към едно лице или свързани компании, чийто размер надхвърля половината от стойността на активите в последния годишен баланс.

Съгласно друго решение на извънредното Общо събрание, държавата остава без защитник на интересите си и в Надзорния съвет на компанията. Отхвърлена с гласовете на 2/3 от членовете на ОСА е кандидатурата на Рубен Николов. За сметка на това е прието предложението на представителя на мажоритарния собственик за трети член на Надзорния съвет, освен Кирил Домусчиев и Гюнтер Хан, да бъде избран Генко Карабаджаков, който е изпълнителен директор и съсобственик на "Рибекс холдинг".

Новоизбраният Надзорен съвет на Параходство "Български морски флот" избра и нов състав на Управителния съвет на компанията. Членовете на управляващия орган са 7, избрани за 5-годишен срок. За председател на УС с единодушие е утвърден Георги Ташуков. Негов заместник става доскорошният изпълнителен директор на вече несъществуващата агенция "Пристанищна администрация" - Пейчо Манолов.

Другите членове на УС са заличеният като прокурист в следприватизационния период Йонко Йонков, дългогодишният изпълнителен директор на Параходството Христо Донев, синдикалният лидер Красимир Вълчев, Красимира Стоянова и Герт Йонушайт. От тях са избрани двама изпълнителни директори на компанията - Христо Донев и Йонко Йонко. Те ще имат възможността и задължението да представляват и управляват БМФ само заедно. Сред новите дейности, допълнени в устава на БМФ, са пилотаж, влачене, тласкане, агентиране и оказване на пристанищни услуги. Занапред при дейностите, засягащи капитала на компанията, ръководството й няма да се съобразява с регулациите на Закона за публично предлагане на ценни книжа.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 15
17.12.2009 »
20.08.2009 »
13.04.2009 »
26.03.2009 »
04.03.2009 »
27.10.2008 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Durzhavata-bez-glas-pri-prodazhba-na-BMF-61583
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.