Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Новият сезон на Златните пред провал
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 06.11.2008Коментари ()664
© Varna24.bg
"Ако пречиствателната станция на Златни пясъци, не бъде изградена догодина, през следващото лято курортът може и въобще да не отвори". Това съобщи за "Позвънете Новини" членът на Надзорния съвет на "Златни пясъци" АД Николай Недков. "Интересно е, че точно в момента, когато започваме да освобождаваме държавата от нейните ангажименти, вместо да срещнем пълна подкрепа, се сблъскваме с изказвания, които могат да разколебаят инвеститорите в Златни пясъци", каза още Недков в отговор на изказването на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустрийството Димчо Михалевски. Зам.- министърът обяви, че държавата няма намерение да се съобразява с плановете на "Златни пясъци" да изгради самостоятелно пречиствателната станция в комплекса. Той посочи, че дружеството няма как да осигури финансирането, а технологията, заложена в проекта, била непроверена.

"Технологията, която ще използваме, е водеща в света. Тя е била избрана измежду 80 други технологии при инфраструктурното обезпечаване на изкуствените острови в Дубай. Чрез нея се постигнат по-ниски показатели на таксата за пречистване, което означава, че ще се намалят разходите. Освен това имаме поевтиняване на проекта, тъй като се изключва заустването в морето. Водата излиза 97-98% чиста и е напълно годна за поливане и миене и може да се излива в акваторията, без да се налага да се прави заустване миля и половина навътре", обясни Недков. По думите на шефа в "Златни пясъци", проектът предвижда станцията да бъде направена изцяло под земята. Над пречиствателната, която ще заема 2,5 декара, ще бъде изградена тропическа оранжерия, която ще се превърне в нова атракция за туристите, а през зимата в нея ще се прибират и палмите, които красят комплекса през активния сезон.

"Топлината, която се отделя по време на пречистването в станцията, дава възможност да се топлят освен оранжерията и два хотелски комплекса с 4 - 5 басейна", уточни Недков. Той допълни, че изграждането на оранжерията е част от проекта за пречиствателната. "По първоначалните ни разчети станцията с оранжерията ще струва 14 млн. евро, а не 20 млн. евро, както казва Михалевски", посочи Недков. В проекта е предвидено и изграждането на голям резервоар за вече пречистена вода, към който ще се включи цялата поливна система в комплекса, а с нея ще се мият и улиците на Златни пясъци.

"Държавата би трябвало да ни благодари за действията, които предприемаме и очаквам пълно съдействие от страна на МРРБ, тъй като проблемът е много сериозен, а с темповете, с които се работи, пречиствателната стнация няма да стане факт поне още три години", коментира Недков. По думите му, старата държавна пречиствателна вече няма разрешение за заустване, а и не отговаря на критериите. Според шефа на дружеството, ако в този момент експерти на РИОКОЗ направят необходимите проверки, станцията ще бъде затворена веднага. "На всички в "Златни пясъци" ни е ясно, че тръбата за заустване е прекъсната в зоната на буната и че цяло лято отпадни води се изливаха на плажа. Още повече в момента тече и процедурата за концесия, а държавата заложи в своите документи, че екологичната обстановка в комплекса е на високо ниво. Мога да кажа, че екологичната обстановка е трагична и всеки нов концесионер ще поиска намаление на таксата, защото това лято състоянието на водата беше отчайващо", обясни Недков.

"Проблемът е, че проектът е наш, а не е на някой от министерството, за да може да вземе комисиони. Техният проект е от преди 40 години", аргументира се шефът на "Златни пясъци". В дружеството вече имат проект и за яхтен и SPA комплекс. Предстои в курорта да се изградят и рибарници за отглеждане на екзотични видове риба.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Noviyat-sezon-na-Zlatnite-pred-proval-65238
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.