Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
През октомври учениците от XIII клас отсъствали най-много
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 13.11.2008Коментари ()590
© Varna24.bg
Средно по две неизвинени отсъствия са направили учениците във Варненския регион през октомври. Това става ясно от справка на Регионалния инспекторат по образованието в морската столица за миналия месец.

Общо 50 278 са учениците в областта към момента. Данните сочат, че средният брой на неизвинените отсъствия е 1,8, а на извинените - 5,5 или непосетените часове без уважителна причина са 90 500, а тези, за които учениците са имали извинение - 276 529.

Най-много от час са отсъствали учениците от XIII клас, а най-малко тези от I до IV клас, информира началникът на РИО-Варна Николинка Даскалова. Средно всеки тринадесетокласник има по седем неизвинени отсъствия, а ученик в начален курс - по 0,5. Толкова е и средният брой на непосетените часове без уважителна причина от ученици от V до VII клас. Средно учениците от XI и XII клас са отсъствали по три пъти, а тези от VIII, IX и X клас - по два. Данните за броя на отсъствията на тринадесетокласниците не са необичайни, коментира Даскалова. Тя обясни, че ако в продължение на два поредни месеца посещаемостта на учебните занятия в XIII клас е недостатъчна, се стига до разформироване на съответната паралелка. Резултатите към момента не създават опасения за отпадане на ученици от системата на образованието, каза още шефката на РИО-Варна. По думите й, все още е твърде рано да се каже дали има учебни заведения, възпитаниците на които редовно не посещават учебни часове. Подобни оценки ще могат да се направят едва в края на учебния срок, посочи Даскалова. Тя бе категорична, че всички учебни заведения информират родителите, в случай че децата им са допуснали повече от три неизвинени отсъствия. Спазва се и изискването за наказване на учениците, които са отсъствали без причина от над 15 учебни часа, посочи още началничката на РИО.

Всички учебни заведения във Варненския регион са готови за зимата, каза още тя. По думите й, всички школа в региона са изпратили информация за настоящото им състояние и готовността им да изкарат зимния период. Осигурени са достатъчно количества горива, посочи Даскалова и допълни, че през последните години Варненска област много рядко е имала проблеми с отоплението на учебните заведения през зимния сезон. Всяко от тях има набелязани дейности, които трябва да извърши, както и план за действие в случай на усложнена зимна обстановка, подчерта Даскалова. Тя припомни, че миналата зима, само в три школа в региона възникнаха проблеми с достъпа до учебните сгради, които обаче бяха разрешени в рамките на един ден.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Prez-oktomvri-uchenicite-ot-XIII-klas-otsustvali-nai-mnogo-66011
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.