След драмата в "Слънчо" засилват сутришния филтър на децата | ||||||
| ||||||
От Здравната инспекция във Варна дадоха подробна информация относно случая с епидемиологичния взрив в ЦДГ "Слънчо". От там обявиха, че се засилва сутришният филтър за прием на малчуганите. Ето и цялата хронология на събитията, проследена от експертите: Оплакванията са от болки в корема с различна тежест на проявление и повръщания с различна кратност. Незабавно са уведомени родители, ОДБХ-Варна, МЗ, община Варна и е сформиран екип за провеждане на епидемиологично проучване с представители на РЗИ и ОДБХ Варна. След проведеното първоначално и поетапно епидемиологично проучване се установи следното: На 27.07.2016г. в ДЗ са присъствали 105 деца. Съобщени и регистрирани заболели деца в РЗИ Варна - общо 34. От тях 18 деца са хоспитализирани в ИК на МБАЛ " Св. Марина" в гр. Варна, насочени след преглед от ЦСМП-Варна. Амбулат орно прегледани в ИК и от ОПЛ и оставени за лечение в дома - 16 деца. Заболели регистрирани лица от персонала на ДЗ - 4 лица. Оплакванията на децата се изразяват от болки в корема, повръщане и по късно появили се диарични изхождания и фебрилитет при средно и леко увредено общо състояние. Всички деца са изписани клинично здрави. Взети са фекални проби от заболели деца и персонал за микробиологично и вирусологично изследване, които са изследвани в лабораториите на МБАЛ " Св. Марина" и в НЦЗПБ -София. Резултатите са отрицателни с изключение на резултата от изследване на фекални проби от 2 деца - с доказан Норо вирус. От проведеното в ОДБХ Варна изследване на оставените хранителни проби в ДГ се доказа Коагулазо положителни стафилококи от таратор сервиран на 26.07. и от таратор сервиран на 27.07.2016г. От изследване на отривки, взети от ръце на помощник - възпитатели от ДГ, които участват в разливане и разпределяне на храната получена от кухнята майка, се изолираха също Коагулазо-положителни стафилококи. Като се има предвид клиничната картина, характера на протичане на взрива, резултатите от микробиологичните и вирусологични изследвания на деца и персонал, резултатите от изследване на хранителните проби и ръце на персонала, консумация на една и съща храна съгласно менюто за двата дена - 26.07. и 27.07., се приема, че се касае за епидемичен взрив от хранителна токсикоинфекция с причинител Стафилококус ауреус. Източник на инфекцията е персонал от ДГ с фактор на предаване на инфекцията-ръце и контаминирана го това храна и алиментарен път на разпространение. Не може да се отмине и фактът, че едновременно е имало и деца с Норо - вирусна инфекция със симптоми от 25.07.16 г. В случая с водещ характер е хранителната токсикоинфекция довела до епидемичния взрив в ДГ. Епидемичният взрив е овладян. Предприети са и разпоредени всичкинеобходими противоепидемични и хигиенни мерки. Засилен е противоепидемичния контрол в ДГ. Дадени са указания за стриктен сутрешен медицински филтър с цел недопускане на болни деца в детското заведение. |
Още по темата: | общо новини по темата: 13 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница |