Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Аксаково спечели проекти, по-големи от бюджета му
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 14.11.2008Коментари ()419
Община Аксаково е спечелила проекти по оперативните програми на Европейския съюз на стойност, надвишаваща бюджета й за тази година. Това каза кметът Атанас Стоилов. Той припомни, че към момента Аксаково реализира два проекта по "Регионално развитие" на обща стойност над 10 млн. лв. Общият бюджет на администрацията за настоящата година пък е около 9 млн. лв., уточни Стоилов.

Изпълнението на вече спечелиени проекти обаче ще е много по-сложното предизвикателство пред общините заради липсата на оперативни средства, с които да се извършват текущите разплащания по проектите, заяви кметът на Аксаково. Той посочи, че за тези два проекта вероятно ще се търсят средства от очакващия се да стартира до края на годината фонд "ФЛАГ". Ако обаче спечелим и още проекти, то вероятно ще се наложи през следващата година да търсим външно финансиране под формата на банков кредит, добави Атанас Стоилов.

Организацията "Глобъл рейтингс" за втора поредна година е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на община Аксаково на "ВВВ" със стабилна перспектива. Като значително постижение на фона на разразяващата се криза определи показателя представителят на оценяващата организация Огнян Тинчев. Осовна роля за положителната оценка е изиграло обстоятелството, че бюджетът на община Аксаково е все по-малко зависим от централния бюджетът, а разчита на собствени приходи. Потенциалът пък за генерирането им е значителен, според Тинчев.

Вече са избрани изпълнителят и строителният надзор на проекта за рехабилитация на пътя Аксаково - Слъчнево и връзката на селото с автомагистрала "Хемус". Стойността на проекта, който трябва да бъде завършен през юни 2010 г., е близо 5 млн. лв. От тях 4,2 млн. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите от националния бюджет. В рамките на другия спечелен проект ще бъде направен ремонт на 5 общински училища и 2 детски градини. Неговата стойност е 5,7 млн. лв., а срокът му за изпълнение - юли 2010 г. "След реализацията му ще станем общината с най-модерна образователна инфраструктура в страната", похвали се кметът. Той не пропусна да отличи и членовете на екипа си, които самостоятелно са разработили двата проекта, без да ползват консултантска помощ.

Източник: в. "Позвънете Новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Aksakovo-specheli-proekti-po-golemi-ot-byudzheta-mu-66144
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.