Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Факултетът по фармация във Варна предвижда сериозна научна дейност
Автор: Екип Varna24.bg 17:39 / 15.11.2008Коментари ()916
Факултетът по фармация в Медицинския университет във Варна е най-новият в България, а създаването му е било изключително затруднено от необходимостта да бъдат обединени няколко различни специалности. Това заяви ректорът на ВУЗ-а проф. Анелия Клисарова. Тя допълни, че предвидените програми отговарят напълно на европейските стандарти, а освен учебната дейност в катедрата ще се извършва и усилена научна работа, която ще включва експериментиране с нови лекарства и възможности за развитие на фармакологията, фармакогнозията и токсикологията. Участие в преподаването ще вземат много известни учени.

Клисарова добави, че факултетът е акредитиран от Националната агенция по акредитация, която е призната от международната агенция, така че дипломите ще бъдат признавани навсякъде в чужбина и възпитаниците на катедрата няма да имат проблеми при започване на работа без приравнителни изпити. Тя каза още, че от особено значение е за факултета е и участието му в международни проекти, особено във връзка с рамковата програма, касаеща новости в развитието на фармакологията и влиянието на храните върху гените. Клисарова поясни, че става дуама за голям международен проект, в който един от водещите участничи е варненският Медицински университет. По нейни думи в катедрата по химия и биохимия на ВУЗ-а се разработва и по-маловажният проект за защита и екология на страните с водни басейни, и по специални в Черноморсия регион.

Проф. Клисарова беше категорична, че това е от голяма полза за университета, защото така студентите, освен основната си работа, с която ще се дипломират, ще могат да участват и в сериозни научни разработки, по време на които водещи специалисти ще ги запознаят с най-актуалните научни тенденции.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Fakultetut-po-farmaciya-vuv-Varna-predvizhda-seriozna-nauchna-deinost-66322
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.